защо лаптопът ми забива

Защо лаптопът ми забива?

Компютърът не реагира? Какво да направите, ако лаптопът ви замръзне

Ако работата на компютъра ви се е забавила или е станала напълно нереагираща, ето как да разберете дали причината е лесна за отстраняване или се нуждае от повече внимание.

Компютърът ви може да се сблъска с много проблеми. Лаптопът ви може да има проблеми със зареждането, екранът може да спре да показва картина или да не се включи изобщо. Но ви се струва, че компютърът ви замръзва само когато сте точно по средата на най-важните задачи, нали? Ако компютърът ви се е забавил почти до крак или е престанал да реагира напълно, ето как да се справите с проблема и да предотвратите появата му в бъдеще.

1. Изчакайте: дайте му минута, за да навакса

Ако извършвате особено интензивна за процесора задача, понякога нещата се забавят за момент, което ви кара да мислите, че лаптопът ви е постоянно замръзнал, дори и да не е така. Ако ви се струва, че компютърът ви е блокирал напълно, дайте му няколко минути, за да навакса и да завърши работата си.

Ще се изненадате колко пъти това действително работи, особено ако става дума за случайно явление (а не за хроничен проблем). Понякога определени действия могат да изразходват цялата налична оперативна памет на компютъра и на машината й е необходима секунда, за да изчисти тези задачи. Стига това да не е често срещано явление, след няколко минути всичко би трябвало да е наред.

2. Проверете периферните си устройства

Сигурни ли сте, че компютърът наистина е замръзнал? Уверете се, че свързаните периферни устройства действително функционират правилно. Възможно е нещо да е прекъснало връзката си или да са свършили батериите. Това ще създаде илюзията, че компютърът ви е замръзнал, но входът не преминава според очакванията.

Проверете всичко, свързано към компютъра, като се уверите, че мишката, клавиатурата и тракпадът работят правилно. Може дори да искате да проверите състоянието на USB портовете си, ако смятате, че всичко останало е наред.

3. Изключете програми, които „убиват“ компа

Ctrl + Alt + Delete

Ако Windows не се възстанови (или започне да замръзва отново, след като се възстанови), е време да извадите старата вярна програма: Ctrl + Alt + Delete. Натиснете тази комбинация на клавиатурата си и изберете опцията Task Manager (Мениджър на задачите) от получения екран, за да видите списък на работещите програми. Потребителите на Mac могат да използват Command + Option + Escape, за да отворят подобно меню.

Ако някои от тях не отговарят, изберете ги и щракнете върху бутона End Task (Приключване на задачата). Ако се занимавате с изолиран инцидент, това би трябвало да е всичко, което ви е необходимо. Вашата операционна система трябва да се върне към работа веднага след като затворите програмата и можете да я рестартирате, за да продължите работата си.

Ако обаче компютърът ви винаги замръзва, когато тази програма е стартирана, може да се наложи да я деинсталирате и да намерите алтернатива. Ако програмата е толкова интензивна, че изчерпва ресурсите си, може дори да се наложи да обновите хардуера си.

4. Проверете мениджъра на задачите на браузъра си

Browser’s Task Manager

Понякога компютърът ви работи нормално, но браузърът ви застава на определена страница. И когато голяма част от действията ни на компютъра са ограничени до браузъра, имате чувството, че целият ви компютър замръзва, а може би става дума само за страницата, на която се намирате. В тези случаи Windows Task Manager може да ви каже, че браузърът ви не отговаря, но ако искате повече информация за причината, трябва да се задълбочите.

В Chrome и Edge натиснете Shift + Esc, за да видите мениджъра на задачите на браузъра. Във Firefox можете да щракнете върху бутона на менюто и да отидете на Още инструменти > Мениджър на задачите. Това ще ви покаже различните процеси, изпълнявани в браузъра, като потенциално може да ви даде информация за това коя страница или разширение може да е замръзнало или да използва много процесор и памет.

Възможно е също така да имате обикновен конфликт с някое разширение – например веднъж имах проблеми с разширението Grammarly, което постоянно замразяваше Google Docs – опитайте да деактивирате всички разширения на браузъра, за да видите дали това ще реши проблема. Надявам се, че разработчиците ще издадат поправка, както изглежда е направил Grammarly.

5. Рестартирайте и опитайте отново

Ако не можете да отворите дори мениджъра на задачите, компютърът ви наистина е блокиран и единственият начин да го задвижите отново е твърдо нулиране. Натиснете и задръжте бутона за захранване, докато компютърът ви се изключи, след което натиснете отново бутона за захранване, за да стартирате отново от нулата.

Ако по време на замразяването сте работили върху нещо важно, може да успеете да го възстановите, в зависимост от програмата и начина, по който тя обработва незаписаните документи. Например Microsoft Word, Excel и PowerPoint автоматично запазват резервни копия, докато работите, и често можете да ги възстановите при следващото отваряне на програмата. Можете също така да преминете към File (Файл) > Info (Информация) > Manage Document(s) (Управление на документи) > Recover Unsaved Document (Възстановяване на незаписан документ).

6. Проверка на монитора за надеждност

 Reliability Monitor

Ако все още не можете да установите причината за блокирането, ще трябва да извършите допълнително отстраняване на неизправности. В тези случаи препоръчвам да проверите Монитора на надеждността на Windows – това е по-малко известен инструмент за докладване на грешки, скрит в настройките на Windows. Отворете менюто Start, потърсете „reliability“ и щракнете върху появилата се опция View reliability history (Преглед на историята на надеждността).

Ще видите графика на надеждността на компютъра с течение на времето, с регистрирани сривове и други проблеми, както и актуализации и новоинсталирани приложения. Ако откриете грешка, посочена по същото време, когато е започнал проблемът със замръзването, Reliability Monitor ще ви даде възможност да видите технически подробности или да проверите базата данни на Microsoft за решение на проблема. Тези подробности може да съдържат някои кодове на грешки, които можете да потърсите за повече информация. Междувременно базата данни на Microsoft рядко работи, но е нещо, което трябва да опитате.

Ако това не помогне, можете също така да използвате графиката, за да разберете кои приложения или актуализации са били инсталирани, преди да се появи замръзването. Ако изглежда, че причината е нова програма или актуализация, опитайте се да върнете компютъра в състояние преди инсталирането им. Можете да направите това, като деинсталирате скорошна актуализация, като използвате точка за възстановяване в Windows или Time Machine в Mac.

7. Научете повече за синия екран на смъртта

Blue Screen

Ако замръзването на компютъра ви е последвано от срив и тъжния син екран на смъртта, може да успеете да намерите повече информация за причината за проблемите. QR кодът и „Код за спиране“ на синия екран са прилични отправни точки за вашето проучване, но те рядко ви казват всичко.

Ето защо препоръчвам да проверите и BlueScreenView – безплатен инструмент, който чете „dump файла“, който компютърът ви създава по време на срив, и го представя по малко по-удобен за потребителя начин. (Връзките за изтегляне се намират в долната част на тази страница; малко трудно се намират). Той все още е доста технически, но можете да превъртате хоризонтално, за да видите кой драйвер или устройство е предизвикало срива, както и други кодове, които можете да потърсите, за да се опитате да откриете виновника.

Създателите на BlueScreenView предлагат и редица други инструменти за диагностициране на замръзване и сривове, като WhatIsHang и AppCrashView, които може би си струва да опитате. Отново, възстановяването на системата може да бъде полезно в опита за решаване на проблема.

8. Преинсталиране на всички скорошни драйвери

Въпреки че възстановяването на системата трябва да може да отстрани много проблеми, установих, че не винаги е в състояние да поправи някои странности, които може да са по-трудни за установяване. Например, наскоро компютърът ми започна да замръзва постоянно, след като обнових графичната си карта. Оказа се, че това вероятно се дължи на някои останали компоненти от стария драйвер, които са били в конфликт, и стартирането на Display Driver Uninstaller (DDU) в безопасен режим беше достатъчно, за да се отстрани проблемът.

Ако наскоро сте инсталирали нов хардуер, опитайте се да деинсталирате драйверите му или да деинсталирате драйверите на стария хардуер, който току-що сте заменили, и вижте дали не можете да отстраните проблема. По-специално DDU е чудесен инструмент за графични и аудио драйвери, които си пречат един на друг.

9. Извършване на сканиране за зловреден софтуер

Както при всички компютърни проблеми, никога не е излишно да направите сканиране за зловреден софтуер и да проверите дали проблемът не е причинен от нещо нередно – особено ако не сте го правили отдавна. Вземете безплатен скенер като Malwarebytes, оставете го да претърси твърдия ви диск и вижте дали има нещо. Ако се сблъскате с проблеми, разгледайте нашето ръководство за освобождаване на компютъра от зловреден софтуер.

10. Проверете твърдия си диск

Неработещ твърд диск може да доведе до блокиране на работата и други подобни проблеми, така че докато извършвате сканиране, проверете и състоянието на твърдия диск. Можете да направите това, като стартирате wmic diskdrive get model,status в командната прозореца, но за по-подробна информация за състоянието препоръчвам да стартирате CrystalDiskInfo за Windows (безплатно) или DriveDx за macOS (20 USD с безплатна пробна версия).

11. Следете за прегряване

Overheating

Прекомерната топлина често може да доведе до иронично замръзване на компютъра, така че ако този проблем се появява отново и отново, може би вината е в охлаждането. Инсталирайте температурен монитор като Core Temp, конфигурирайте опциите му да показват температурата в зоната за известия и плъзнете тази икона от изскачащата тава в лентата на задачите, за да се вижда винаги. Потребителите на Mac могат да направят нещо подобно с Fanny.

Следващия път, когато компютърът ви замръзне, можете да хвърлите бърз поглед на програмата, за да видите дали проблемът не е в топлината. Ако температурата е 90 градуса по Целзий/194 градуса по Фаренхайт или по-висока, почти сигурно е, че компютърът ви прегрява.

Внимавайте за силен вентилатор, който може да ви подскаже, че компютърът прегрява. Почистете праха от компютъра с прахосмукачка под високо налягане. Уверете се, че вентилаторите ви действително работят – ако някой от тях не се върти, може да има повреден лагер и да се наложи да смените вентилатора.

12. Тестване на опера

Лошата памет също може да бъде причина за блокиране на машината, така че ако подозирате, че RAM паметта ви е повредена, е време да извършите няколко теста. Отворете менюто „Старт“ и потърсете „Инструмент за диагностика на паметта на Windows“. Той ще рестартира компютъра ви и ще тества паметта ви, като ще ви уведоми, ако открие някакви проблеми. Можете също така да опитате Memtest86+ – стартов диск с отворен код, който извършва по-задълбочени тестове.

Ако всички тестове са наред, може би просто нямате достатъчно RAM памет. Натиснете клавишите Ctrl + Shift + Esc, за да извикате мениджъра на задачите при следващия проблем, и щракнете върху раздела Performance (Производителност). Ако паметта ви е на максимална стойност, може би е време да я обновите.

Можете лесно да проверите колко RAM имате, но трябва да потърсите и модела на компютъра си, за да разберете какво трябва да купите и как да го замените. (Ако RAM паметта е запоена към дънната платка – какъвто е случаят с лаптопите на Apple и много нови тънки и леки лаптопи – може да се наложи да си купите изцяло нов лаптоп.)

13. Ако всичко друго не помогне, извикайте професионалистите

Ако нищо друго не помогне за решаване на проблема, може би имате хардуерен проблем, който не е толкова лесно да отстраните сами. Ако лаптопът ви все още е в гаранция, свържете се с производителя за сервизно обслужване. Ако дънната ви платка (или някоя друга част) наистина се е повредила, вероятно ще я заменят безплатно.

Ако гаранцията отдавна е изтекла, намерете добър сервиз във вашия район и вижте дали могат да диагностицират проблема допълнително. Може да се наложи да платите за този ремонт или – ако е твърде скъп – да замените изцяло лаптопа. Това е неприятно, но поне ще можете отново да работите.