airplay

Превключване: Как да стриймвате и отразявате съдържание на Apple TV с AirPlay

Не се ограничавайте само до малкия екран на смартфона. С AirPlay можете бързо да препращате аудио и видео от iPhone или iPad към Mac или да ги пускате на голям екран чрез Apple TV.

Apple TVТехнологията AirPlay на Apple предлага няколко предимства за тези от вас, които имат Apple TV и iPhone, iPad или Mac. AirPlay ви позволява да стриймвате любимата си музика, подкасти, филми и телевизионни предавания от мобилното си устройство към Apple TV. Тя също така ви позволява да отразявате екрана на вашето устройство върху Apple TV или Mac.

Разбира се, можете лесно да получите достъп до съдържание от iTunes и iCloud директно на Apple TV, но чрез стрийминг през AirPlay можете да покажете всяко аудио или видео, съхранено локално на мобилното ви устройство – включително съдържание, което не сте купили или изтеглили директно от Apple. Това може да е полезно и за стрийминг на приложения на трети страни, които не са в Apple TV, или за отразяване на екрана ви на по-голямо устройство.

За да стриймвате аудио или видео, устройството ви трябва да е в същата Wi-Fi мрежа като Apple TV. Освен това трябва да сте влезли в един и същ акаунт в iCloud във всички устройства. Ето как да настроите и използвате всичко, което AirPlay може да предложи.

Съвместимост с AirPlay

През 2018 г. Apple пусна AirPlay 2 – актуализирана версия на своята технология. Тя значително подобрява възможностите на AirPlay и въвежда допълнителни функции. AirPlay 2 работи с почти всеки модел iPhone – от iPhone 5s и SE до актуалната гама iPhone. Поддържа и всички модели iPad, като се започне от iPad Air и iPad mini 2.

Откъм приемната страна AirPlay 2 работи с Apple TV 4K и Apple TV HD с tvOS 11.4 или по-нова версия, както и с редица смарт телевизори. Устройствата Apple TV от второ или трето поколение все още работят с оригиналната версия на AirPlay.

От друга страна, с пускането на iOS 16 Apple въведе някои ограничения в AirPlay. Може да се окаже, че съдържанието, изпратено от вашия iPhone или iPad от определени услуги за стрийминг чрез AirPlay, няма да се показва на по-старите модели Apple TV. Това ограничение засяга най-вече ограниченото от DRM съдържание от популярни услуги за видео стрийминг.

Настройка на AirPlay в Apple TV

Преди Apple TV да може да приема AirPlay съдържание, предавано от друго устройство, трябва да го настроите. Отидете в Settings (Настройки) > AirPlay and HomeKit (AirPlay и HomeKit) на вашия Apple TV и активирайте AirPlay, ако все още не е включен. След това можете да настроите мерки за сигурност за достъп до AirPlay.

Изберете Allow Access (Разрешаване на достъп) и след това изберете типа достъп, който искате да разр

  • Всички: Позволява на всеки да предава поточно или огледално съдържание на Apple TV.
  • Всеки в същата мрежа: Изисква първо да са в една и съща Wi-Fi мрежа.
  • Само хора, споделящи този дом: Ограничава стрийминга и отразяването само до хората от Вашето Apple семейство.

Най-добре е да разрешите достъпа на всеки в същата мрежа. Можете също така да изберете да изисквате парола за стрийминг на съдържание чрез AirPlay. Докато вашата Wi-Fi мрежа е защитена със силна парола, тази опция може да е излишна.

Тук ще намерите други настройки, които да прегледате и евентуално да промените. Изберете Също така да разрешите на близките устройства да използват AirPlay, ако искате близките устройства, които не са свързани към вашата мрежа, да използват AirPlay. Изберете Conference Room Display, за да накарате Apple TV да показва инструкции за използване на AirPlay, когато е в режим на скрийнсейвър.

Опцията AirPlay Display Underscan определя как да се обработва изрязването, когато показвате екрана на вашия Mac на Apple TV. Можете да оставите тази опция на ниво Auto. Изберете Room (Стая), за да присвоите Apple TV към спалнята, хола, игралната зала или друга част от къщата, което ще ви помогне да идентифицирате правилното устройство, ако в дома ви има няколко Apple TV.

Настройка на AirPlay на вашия Mac

Можете да настроите Mac-а си да получава поточно съдържание чрез AirPlay. За да активирате AirPlay на Mac с macOS Ventura или по-висока версия, отидете в System Settings (Системни настройки) > General (Общи) > AirDrop & Handoff (AirDrop и предаване). Включете превключвателя за AirPlay Receiver. Изберете падащото меню за Allow AirPlay for (Разрешаване на AirPlay за) и изберете дали да го разрешите за текущия потребител, за всеки в същата мрежа или за всички.

В Mac с macOS Monterey или по-ранна версия отидете в System Preferences и изберете Sharing (Споделяне). Поставете отметка в квадратчето за AirPlay Receiver. След това можете да разрешите AirPlay за текущия потребител, за всеки в същата мрежа или от всички. Можете също така да изисквате парола, ако е необходимо.

Stream или Mirror от вашия iPhone или iPad

Ако искате да стриймвате съдържание от iPhone или iPad към Apple TV или Mac, отворете Control Center и докоснете иконата AirPlay в горния десен ъгъл на контролата за възпроизвеждане. Изберете името на Apple TV или Mac, към който искате да стриймвате аудио или видео. Сега можете да управлявате възпроизвеждането от мобилното си устройство. За да прекъснете връзката, докоснете записа на iPhone или iPad.

Има и друг начин за стрийминг, ако сте по средата на гледане или слушане на нещо. Когато приложението Apple Music е отворено и се възпроизвежда дадена песен например, преминете към екрана Now Playing, докоснете иконата AirPlay, изберете AirPlay и Bluetooth устройства и след това изберете Apple TV или Mac, за да стриймвате медията към съответната дестинация.

Това важи и за приложенията Podcasts и Books на Apple, както и за приложения на трети страни като Amazon Video, Hulu, Spotify и YouTube. Просто потърсете иконата AirPlay в приложението и превключете към своя Apple TV. За приложенията на трети страни може да се наложи първо да им дадете разрешение за достъп до локалната ви мрежа, което можете да направите в приложението Settings (Настройки) на вашето устройство.

Вместо да прехвърляте аудио или видео към Apple TV или Mac, можете да отразите екрана на мобилното си устройство на Apple TV или Mac. Огледалото споделя съдържанието, така че да го виждате и на изходното, и на приемащото устройство. За да настроите това, отворете Control Center на вашия iPhone или iPad, докоснете иконата Screen Mirroring и изберете вашия Apple TV или Mac като дестинация.

След като активираш огледалното отразяване, завърти игра, приложение за стрийминг или прозорец на браузър, за да го видиш и използваш на по-големия екран на Apple TV или Mac. За да прекратите отразяването, отворете отново Центъра за управление, докоснете иконата „Огледален екран“ и след това изберете опцията „Спиране на отразяването“.

Поточно или огледално предаване от Mac към Apple TV

Можете да предавате аудио от Mac към Apple TV, като щракнете върху иконата за звук в лентата с менюта на Mac и промените дестинацията на Apple TV. Отворете аудио приложение, например Music или Podcasts, и звукът автоматично ще премине през вашия Apple TV. За поточно предаване на видео се обърнете към приложение като приложението TV на Apple. Щракнете върху иконата AirPlay в приложението, след което изберете вашия Apple TV като дестинация.

За да отразите съдържание от своя Mac на Apple TV, щракнете върху иконата Screen Mirroring в лентата с менюта на Mac и изберете своя Apple TV. Работният плот на компютъра ще се вижда на телевизора. Сега можете да отворите всяко приложение на вашия Mac и да го видите на големия екран.