Windows 11

Преглед на Microsoft Windows 11

Предимства:

  • Красив, по-последователен дизайн
  • Страхотни опции за оформление на прозореца
  • Силни функции за видео игри
  • Функции за подобряване на производителността
  • Изпълнява приложения за Android

Недостатъци:

  • Изисква скорошен процесор
  • Някои промени в интерфейса като новото меню „Старт“ и лентата на задачите изискват привикване
  • Полезните инструменти са изчезнали: Timeline, някои жестове на таблета и Център за действие

С Windows 11 Microsoft смело променя своята водеща на пазара операционна система за настолни компютри, като й придава нов облик, включващ центрирана лента на задачите, заоблени ъгли на прозореца и нови полупрозрачни текстури. Въпреки този нов дизайн, използването на Windows 11 не се чувства драстично различно от използването на Windows 10. Много от актуализациите се равняват на повърхностни настройки, а не на дълбоки промени в кодовата база, и все още изпълнява всичките ви познати приложения. Идвайки след шест години безумни надстройки, тази основна промяна на външния вид и усещането на най-популярната операционна система за настолни компютри в света дава на феновете на Windows нещо, от което да се вълнуват, и е победител в Избора на редакторите за операционни системи, заедно с излъсканата macOS на Apple Вентура.

Какво е новото в Windows 11?

За Windows 11 Microsoft добавя нови функции в това, което нарича „непрекъснати иновации (Отваря се в нов прозорец).“ Това означава, че в допълнение към годишната голяма актуализация получавате нови функции и промени през годината в това, което компанията е нарекла „моменти“. Най-новият момент, за пролетта на 2023 г., носи нови опции за панела Widgets, повече езици за надписи на живо и поддръжка за гласов достъп, икона за състояние на VPN, адаптивна към съдържанието яркост (отваря се в нов прозорец), нови опции за сензорна клавиатура, Настройки страница за USB4 хъбове и устройства и много корекции за проблеми с надеждността. Актуализацията добавя опция за показване на секунди в часовника на лентата на задачите, преки пътища с един клавиш във File Explorer и бутон за копиране в известия за многофакторно удостоверяване. И накрая, Retouch се връща в приложението Photos.

По-рано през септември 2022 г. Windows 11 получи първата си годишна версия с актуализацията за 2022 г., известна още като версия 22H2, която все още се разпространява на отговарящи на условията компютри. Той включва нови раздели за File Explorer и актуализации на лентата на задачите, менюто „Старт“ и функциите за достъпност, както и нови жестове на сензорния екран. Версията 22H2 също носи свежи приложения, като видео редактора ClipChamp и звукозаписа. Нова функция за сигурност, Smart App Control, предотвратява инсталирането на злонамерени приложения. Това е задължителна актуализация, тъй като оригиналната версия вече е на повече от година.

Други скорошни актуализации в потока на Windows 11 включват две бомби. Първо, полето за търсене се свързва с новата възможност за чат на Bing AI, която използва изкуствения интелект за непрекъснат разговор на ChatGPT за прецизиране на търсенията и генериране на текст като имейли и стихове. Второ, и още по-изненадващо, компанията пусна Phone Link за iPhone. Възможността за търсене е достъпна за записаните в Bing Preview и съответства на смъртта на Cortana, предишното поколение AI асистент на Microsoft. Предстоящата странична лента на Windows Copilot AI ще засенчи много от тези нови функции; вижте секцията Какво следва за Windows по-долу за повече информация относно Copilot.

Какви са изискванията и как да получите Windows 11?

Windows 11 се предлага безплатно за системи с Windows 10. На този етап първоначалното му внедряване е завършено. Новата ОС е опция за всички компютри, които отговарят на изискванията, а новите компютри се доставят с предварително инсталирана такава.

Можете ли да закупите Windows 11, без да купувате нова машина? да > Направи си сам компютри, инсталации на виртуални машини и компютри, различни от Windows 10, най-накрая могат да закупят лиценз за Windows 11 Home за $139,99 и Windows 11 Pro издание за $199,99 от онлайн Microsoft Магазин. Компанията вече не продава директно лицензи за Windows 10 в своя онлайн магазин.

Много е направено за системните изисквания за Windows 11, но те са много ниски: 1GHz CPU, 4GB RAM и 64GB памет. Необходим е 64-битов процесор; вече няма 32-битова версия на операционната система. Имате нужда и от компютър с TPM защитен чип и възможност за защитено зареждане. Това е стандарт за повечето компютри през последните около шест години. Истинският ограничител е моделът на процесора, който трябва да е от около последните четири години. Приложението PC Health Check е инструмент, който оценява способността на вашия компютър да работи с Windows 11.

Нов външен вид (и още) за Windows

Windows 11

По-голямата част от работата по Windows 11 беше насочена към редизайн на интерфейса, вместо към изграждане на изцяло нови функции, така че операционната система е по-позната, отколкото може да очаквате. Той заимства идеи от Chrome OS, въпреки че все още можете да поставите икони на приложения на фона на работния плот, което олекотената настолна операционна система на Google не позволява.

Работата с прозорци и многозадачността остават много по-напреднали и в Windows. Интерфейсът получава заоблени ъгли (като тези в macOS) за всички прозорци, което не е значителна промяна, но придава на операционната система по-гладък вид. Fluent Design System на Microsoft и новият материал Mica на системата (отваря се в нов прозорец) играят роля в препроектирането. Този полупрозрачен вид се появява във все повече включени приложения и помощни програми. Голяма част от новия дизайн внася добре дошла гладкост и последователност в интерфейса на Windows, но има няколко промени в Windows 11, на които не съм фен, както ще видите.

Меню „Старт“ и лента на задачите

Start Menu and Taskbar

В продължение на десетилетия бутонът „Старт“ на Windows живее в долния ляв ъгъл – колкото и малък детайл да е, свикването му да е в левия край на центрираните икони може да бъде една от по-големите корекции, които трябва да направите. Проблемът за мен е, че менюто „Старт“ досега винаги е било на едно и също място. Сега, ако стартирате повече програми, той се премества малко повече наляво. Това, че изобщо не се налага да мислите за позицията на бутона „Старт“, беше плюс във версиите на Windows от преди повече от 20 години. За щастие, опцията за подравняване на лентата на задачите в Настройки ви позволява да преместите бутона Старт обратно в правилната му позиция в левия ъгъл.

Не съм особено луд по самата нова лента на задачите, с нейните по-малки, по-малко информативни бутони. С Windows 10 е напълно ясно кои програми се изпълняват, тъй като бутоните на лентата на задачите за стартиране на програми са по-широки, ако решите да не ги комбинирате в Настройки. В Windows 11 все още можете да задържите курсора на мишката над бутоните, за да видите миниатюра на прозореца на приложението и да щракнете с десния бутон, за да видите списъка за прескачане, показващ скорошни документи или други обичайни действия за приложението. С актуализацията 22H2, лентата на задачите си върна възможността за плъзгане и пускане, адресирайки едно оплакване относно новия дизайн. Актуализацията също така донесе меню за препълване, ако имате повече икони, отколкото можете да поберете (вижте по-долу).

Менюто „Старт“ претърпява основен ремонт в Windows 11. Закачените бутони за приложения (те са по-големи от иконите, но по-малки от плочките на Windows 10) са в горната част на неговия панел. Разделът „Препоръчано“ под тях не работи добре за мен: бих предпочел прости секции „Наскоро добавени“ и „Най-използвани“ като тези в Windows 10. Новите мини-плочки на менюто „Старт“ все още са добри за въвеждане с докосване, но губите живи плочки с информация оферта, колкото и досадни да са понякога. Друг недоумение, което имам с новото меню „Старт“, е, че е по-трудно да стигнете до изгледа „Всички приложения“, отколкото в Windows 10. С тази версия на Windows можете да видите всички инсталирани приложения веднага щом отворите менюто „Старт“; те са в списък отляво, докато плочките за вашите фиксирани приложения са отдясно. Актуализацията на версията 22H2 добавя възможност за групиране на закачени икони на приложения в папки и за промяна на частта от закачени спрямо препоръчани икони, които се появяват в менюто „Старт“.

File Explorer

File Explorer

File Explorer е добър пример за новия облик на Windows 11, особено неговите актуализирани контроли на левия панел и цветни икони на папки. Обърнете внимание на опростената лента в горната част, която е много по-малко натоварена и разсейваща от предишния File Explorer. С последваща актуализация до версия 22H2, File Explorer най-накрая получава раздели, така че можете да разполагате с няколко страници от него в един прозорец.

Бутонът New на File Explorer горе вляво работи за нови папки или документи, поддържани от вашите приложения, и са налични същите опции за преглед (списък, подробности, икони с различен размер) за файлове. Менюто за препълване предлага опции за компресиране на файлове, избор и свойства, както и стария диалогов прозорец Опции за папки. Контекстните менюта с десен бутон, които стават по-дълги и по-дълги през годините, стават по-кратки, по-интелигентни и по-ясни в Windows 11. Те вече показват само най-често необходимите опции, но докосвате „Показване на още опции“, за да видите допълнителни елементи от менюто, добавени от инсталирани програми. Както беше отбелязано по-горе, вече можете да използвате единични натискания на клавиши за опциите на контекстното меню на File Explorer. Докосването на клавиша Меню ги показва.

File Explorer

Поле за търсене

Search Box

До бутона Старт е полето за търсене. Функцията за търсене започна живота си в Windows 11 като обикновен бутон, но отново е истинско пространство, в което можете да въвеждате. Можете да изберете дали искате бутон, поле или никакво търсене в Настройки. След като го направите или ако просто щракнете в полето за търсене, се появява панел, показващ резултати от вашите документи, снимки, папки, настройки или мрежата. Имайте предвид, че панелът вече включва бутони Bing AI в горния ляв и десен ъгъл. Левият отваря Edge към AI чат с въведена заявка, а десният отваря празна страница за чат на Bing AI.

Известия и бързи настройки

Notifications and Quick Settings

Известията на Windows 11 приличат на обновената зона за уведомяване на macOS на Apple, която преди беше чист, прост, един панел, но сега е колекция от по-малки изскачащи прозорци. Версията на Windows 11 не е толкова лоша, колкото тази на macOS, тъй като не изскача ново поле за всяко известие, което трябва да бъде отхвърлено чрез щракване върху x, но все пак предпочитам единичния панел на Центъра за действие на Windows 10 за известия и бързи настройки. Оценявам ограденото число, което показва колко известия имате. Потребителите на докосване могат да плъзгат отдясно, за да покажат панела за известия.

Snap оформления и мултитаскинг

Snap Layouts and Multitasking

Windows отдавна надмина macOS по начина, по който ви позволява да подреждате прозорци на приложения на екрана, а разликата се увеличава с новата опция Snap Layouts на Windows 11. Достигате до този инструмент, като задържите курсора върху бутона за увеличаване в горния десен ъгъл на всеки прозорец. Изглежда малко скрито за мен и се надявам и очаквам Microsoft да покаже по някакъв начин тази възможност. Когато задържите курсора на мишката върху бутона за увеличаване, виждате избор от оформления – два прозореца един до друг, три с един голям и два малки и така нататък, както е показано по-долу.

Snap Layouts се появяват като опции в лентата на задачите, така че можете да отворите група приложения или едно приложение. Виждате също така запазени оформления, когато отворите група от приложения на външен монитор няколко пъти. Скорошна актуализация направи Snap Layouts използваем на сензорни таблети, но това не е особено интуитивно. (Вижте раздела по-долу, наречен Windows 11 на таблети.)

Обновени настройки на Windows 11

Windows 11 Redesigned Settings

Едно от най-досадните неща за Windows 10 са непоследователните настройки на прозорците и диалоговите прозорци. Понякога деинсталирате програма в новото приложение за настройки, понякога в остарелия контролен панел. Това несъответствие изчезва в Windows 11…почти изцяло. За някои подробни контроли, като звукови устройства, все още виждате съдържанието в стария стил, въпреки че прозорецът използва новия дизайн.

Настройките за светъл и тъмен режим все още са в областта за настройка на Персонализация > Цветове и режимите изглеждат много по-добре, отколкото в Windows 10, особено тъмният режим, който използва ефективно прозрачността. Тъмният режим вече може да държи гордо главата си в сравнение с този на macOS.

Актуализиран диспечер на задачите на Windows 11

Windows 11 Updated Task Manager

Освен това с актуализацията 22H2 новото дизайнерско третиране е Task Manager, най-полезната помощна програма. Позволява ви да изключите неправилно работещи програми и да видите кои затрупват системни ресурси като процесора, диска и мрежовата връзка. Нова опция за режим на ефективност ви позволява да намалите изтощаването на системата от приложение.

По-добър инструмент за екранни снимки в Windows 11

Screenshot Tool in Windows 11

Windows 10 представи страхотна помощна програма за правене на екранни снимки, наречена Snip & Sketch. С натискане на клавишната комбинация Windows Key-Shift-S ви позволява да изберете област (правоъгълна или свободна форма), прозорец или целия екран и да направите екранна снимка, която можете да поставите от клипборда или да отворите в редактор на изображения. Вместо това Windows 11 има нов инструмент за изрязване. Той е кръстен на по-ранен, по-малко функционален инструмент за екранни снимки, който беше любим на феновете сред ентусиастите на Windows. Инструментът за изрязване добавя незадължително забавяне на таймера, преди да направи екранна снимка. Остават други начини за правене на екранни снимки в Windows 11, включително използване на изпитания ключ PrtSc, лентата за игри, помощни програми за екранни снимки на трети страни и т.н. Прочетете моята статия Как да правите екранни снимки в Windows 11 за всички подробности. Microsoft наскоро актуализира инструмента за изрязване с възможности за запис на екрана, за да създава видеоклипове на действие на вашия екран.

Връзки на Windows 11 към вашия телефон

Windows 11 Links to Your Phone

Тъй като всеки има малки компютри в ръцете си, където и да се намира в наши дни, от съществено значение е всеки технологичен продукт да включва телефонна връзка и точно това предлага Microsoft за Windows 11. Приложението Your Phone на Windows 10 е подобрено и преименувано на Phone Link. Той предлага наистина мощен начин за свързване на вашия телефон към вашия компютър с Windows 11.

Преди завиждах на начина, по който потребителите на Mac могат да изпращат SMS чрез iPhone, но не повече. Windows Phone Link отива далеч отвъд това за потребителите на Android, като снимките, заснети на телефона, незабавно се появяват на компютъра и възможността да стартирате всяко приложение на екрана на компютъра. Това е в допълнение към обажданията и изпращането на съобщения от големия екран. Получавате известия на работния плот от всяко приложение със съобщения и можете да отговорите в рамките на известието. Прочетете как да направите връзката в Как да свържете своя телефон с Android към вашия компютър с Windows 11. И както споменахме по-горе, тези възможности за телефонна връзка идват в iPhone, като функцията вече е в ранен преглед.

Windows 11 на таблети

Windows 11, за съжаление, изоставя няколко от най-добрите си функции, удобни за таблети и докосване. Най-важното е, че вече не можете да плъзнете навътре отляво, за да отворите изгледа за превключване на задачи, жест, който използвам през цялото време на моя таблет Surface Go. Вече не можете да плъзнете надолу от горната част, за да затворите приложение. Този пропуск не е толкова голям проблем, защото все още можете да натиснете X в горния десен ъгъл на прозореца, както бихте направили в режим на работния плот. Актуализацията на версията 22H2 предлага начин да стигнете до оформленията на Snap чрез докосване на таблет, с лента, която се спуска отгоре с избор на оформления, като задържите пръст върху горната лента на прозореца.

Windows 11 on Tablets

Отново обаче, за ръчно устройство, плъзгането надолу е по-директно и изисква по-малко сръчност. Има обаче нови жестове с плъзгане с три пръста за показване на изгледа на задачите и за минимизиране (но не затваряне) на приложение на работния плот. Странично плъзгане с три пръста ви превключва между работещи приложения. Можете да използвате бутона Task View в лентата на задачите, но не е толкова незабавен, колкото плъзгане на палеца. Бих казал, че превключването на задачи е по-важно за потребителите на таблети, отколкото достъпът до Widgets, което е, което плъзгането на левия палец навътре сега ви осигурява.

Положителната страна е, че потребителите на таблети с Windows 11 получават нови опции за стилус и трикове за сензорна клавиатура на екрана. Новият Surface Slim Pen 2 има хаптична обратна връзка – винаги плюс. Тази писалка от най-ново поколение (налична на Surface Pro 8 и Surface Laptop Studio) бръмчи в ръката ви, например, когато изтриете написан преди това текст и когато докоснете бутона Назад, за да отворите приложението Whiteboard. В това приложение можете да изпитате пълното изживяване с цифрово мастило, което е стигнало до точката на усещане точно като писане с мастило. Можете например да маркирате текст, да пишете на ръка (макар и небрежно) и да скицирате диаграми. Можете дори да конвертирате написаното от вас в цифров текст. Екранната клавиатура поддържа въвеждане на текст чрез плъзгане и предлага здравословна селекция от емотикони и gifs, а сега ви позволява да избирате персонализирани фонове.

Нов магазин за приложения с поддръжка на Android в Windows 11

App Store With Android Support in Windows 11

Подобно на останалата част от интерфейса, приложението Microsoft Store получава гладко обновяване на дизайна. В допълнение към приложенията, магазинът предлага филми и телевизионни предавания, както и игри. За някои идеи какво да инсталирате, прочетете нашия сборник с най-добрите приложения за Windows 11. А Microsoft наскоро публикува свой собствен списък с победителите в най-добрите магазини за приложения

Функция за маркиране е способността на Windows 11 да стартира приложения за Android, макар и с някои предупреждения. Трябва да ги инсталирате или чрез Amazon Appstore, работещ в Microsoft Store на Windows, или като странично зареден APK. Приложенията за Android вече са налични в Windows 11.

Може би още по-важно за магазина е, че разработчиците вече не трябва да кодират с UWP типа приложение, за да бъдат включени. Дори огромната програма за разработка на Microsoft Visual Studio(Отваря се в нов прозорец) вече е в магазина. Microsoft също така обяви, че Progressive Web Apps, които са уебсайтове с допълнителен код, който придава подобни на приложения качества, също ще намерят своето място в Store.

Интеграция на Teams Chat в Windows 11

Приложението за чат и видеоконференции Teams на Microsoft е на видно място в центъра на лентата на задачите по подразбиране. Този ход има смисъл в някои отношения: с нарастващото значение на виртуалните срещи, може би Microsoft може да грабне част от пазара на видеоконференции. Екипите нараснаха феноменално по време на пандемията от COVID-19, от 20 милиона на 145 милиона активни потребители, но остава неясно дали може да стане толкова повсеместен, колкото иска Microsoft. Добавянето на бутон Skype Meet Now към областта за уведомяване на Windows 10 нямаше този ефект. (Въпреки това Skype си остава отличен инструмент за комуникация с много възможности.) Но може би след като Windows 11 стане доминиращата версия, повсеместното разпространение на операционната система ще ускори приемането на чат Teams.

Teams Chat Integration in Windows 11

Актуализирани стандартни приложения в Windows 11

В допълнение към приложенията, които можете да получите в магазина, вие също получавате стандартни приложения като актуализирано приложение за снимки (което вече ви позволява лесно да синхронизирате iCloud снимки), новия Media Player, Voice Recorder, две приложения за Paint (3D и преработен класически Paint ), Поща, Календар и т.н. Можем да се надяваме, че последните две споменати ще бъдат значително подобрени с напредването на разработката на Windows 11. В първоначалната версия все още имаме съществуващите приложения, макар и със заоблени ъгли, но новите версии ще се основават на отличните версии на прогресивното уеб приложение на Outlook.com.

Microsoft вече започна да включва актуализираното приложение Paint (въпреки че започнах да се наслаждавам на модерния Paint 3D), както и нови версии на Notepad (с тъмен режим!) и Калкулатор. Ново специално приложение за редактиране на видео, базирано на шаблони, наречено ClipChamp, идва с актуализацията на Windows 11 22H2.

Updated Stock Apps in Windows 11

Приложението Photos наскоро възвърна инструмента Spot Fix, който работи добре, когато го тествах.

Spot Fix tool

И старият Windows Media Player, и музикалният плейър Groove наскоро бяха заменени от ново приложение Media Player. Ако сте имали музика, съхранена в Groove, вашата библиотека и плейлисти автоматично ще мигрират към новия Media Player, когато компютърът ви получи актуализацията. Новият плейър не замества приложението Филми и ТВ, а приложението за видео плейър и каталог по подразбиране за закупено чрез Microsoft Store съдържание. Movies & TV поддържа и крос-платформената система Movies Anywhere. Актуализацията на 22H2 Windows 11 добавя възможност за извличане на CD към новото приложение Media Player.

Базираният на Chromium Microsoft Edge е браузърът по подразбиране, като Internet Explorer вече не съществува като самостоятелна програма, въпреки че компаниите, които се нуждаят от IE функционалност за своите персонализирани бизнес приложения, могат да го извикат чрез Edge, когато е активиран. Уеб специалистите оспориха решението на Microsoft да изисква Edge за някои функции, свързани с ОС, като уиджета за новини и вграденото търсене, но все пак можете да използвате браузъра по ваш избор като инструмент за отваряне на връзки по подразбиране. Компанията е добавила бутон Задаване на браузър по подразбиране, за да улесни превключването на вашия браузър. И в публикация в блог от март 2023 г. (Отваря се в нов прозорец), компанията обяви възможност за създателите на приложения да добавят дълбоки връзки, които отвеждат потребителите до точната страница с настройки, където обработката на типа файл по подразбиране може да бъде променена.
Baziraniyat na Chrom

lock app

Специално внимание заслужава актуализираното приложение Clock, което сега предлага начин да ви помогне да изпълнявате задачи. Той все още предлага аларми, таймери и световен часовник, но неговата функция Focus Sessions се интегрира със Spotify, за да ви даде подходяща фонова музика за вашите задачи, и с приложението To-Do, за да можете да отметнете тези задачи след завършване.

Игри, сигурност и нови технологии

Gaming, Security

Компютърните геймъри рядко остават настрана при основните нови актуализации на Windows и Windows 11 не е изключение. Две области имат полза: избор на игри и технологии. За избор на игра, приложението Xbox, вградено в Windows 11, предлага достъп до колекцията от видеоигри Xbox Game Pass. Включва заглавия като Halo Infinite, Twelve Minutes и Age of Empires IV. Приложението също така позволява Xbox Cloud Gaming, платформата за стрийминг игри на Microsoft. Той поставя компютрите наравно с Xboxes, макар и с потребителите, които контролират колко хардуерна мощност искат да хвърлят в своите игри. Игровият анализатор на PCMag Джордан Майнор отива толкова далеч, че заявява, че с Windows 11 Microsoft превръща всеки компютър в Xbox. Можете също да прочетете как да оптимизирате вашия компютър с Windows 11 за игри.

Що се отнася до новата технология за игри, Windows 11 въвежда Auto HDR и DirectStorage. Първият разширява цветовото пространство, за да разкрие превъзходна яснота дори при заглавия на игри без HDR. Втората технология, DirectStorage (подгрупа на Xbox Velocity Architecture) може да ускори времето за зареждане на играта чрез заобикаляне на процесора и позволяване на графичната памет да се зарежда директно. За някои съвети относно настройването на вашия компютър с Windows 11

Други технически постижения в Windows 11 включват Dynamic Refresh, което може да пести батериите на лаптопа, като намалява високата честота на опресняване на екрана, когато не е необходимо. Операционната система поддържа и много по-бързия стандарт Wi-Fi 6E. Изискванията на TPM и Secure Boot са част от подобряването на технологията за сигурност на операционната система на Microsoft, тема, която заслужава отделна статия. Всъщност, водещият анализатор на PCMag Нийл Рубенкинг е написал един, който трябва да прочетете, наречен Windows 11 е ултра-сигурен: Не го бъркайте!

По отношение на суровата производителност на традиционните синтетични бенчмаркове, новата операционна система до голяма степен е наравно с Windows 10. Нашият хардуерен екип проведе сравнителни тестове както за производителност при игри, така и за производителност на същия компютър с Windows 10 и след това отново след надграждане до Windows 11. Екипът установи, че Windows 11 се представя също толкова добре и дори показа някои подобрения в честотата на кадрите и леко предимство в тестовете за производителност. Във всеки случай все пак можете да ускорите Windows 11 с няколко трика, ако забележите, че става бавен.

Услугата и приложението за облачно съхранение и синхронизиране на OneDrive са ключова част от екосистемата на Windows. Той може автоматично да архивира вашите папки, документи и снимки на работния плот, което улеснява достъпа до тях от уеб браузър навсякъде, от вашия мобилен телефон; също така значително улеснява преместването на нов компютър и може автоматично да запазва екранни снимки, направени с клавиша Print Screen.

Какво няма в Windows 11?

Има смисъл само в това, че някои наследени функции вече не се вписват в новия подход на Windows 11. Няколко удобства, които харесвам (но очевидно почти не се използват), ще изчезнат. Aero Peek и Aero Shake са изключени по подразбиране в Windows 11, въпреки че можете да ги активирате отново в Настройки.

Гласовият асистент Cortana AI не е предварително инсталиран на системи с Windows 11, но все още е наличен в магазина за приложения – засега; Microsoft тихо го оттегля, както беше отбелязано по-горе. Живите плочки също са изчезнали, като Widgets вече заменят тяхната функционалност. Таблетният режим е заменен от това, което Microsoft нарича „нова функционалност и възможност…за пози за закрепване и откачане на клавиатурата.“ Друга жертва е хронологията на Windows 10, въпреки че секцията „Препоръчани“ на менюто „Старт“ все още показва последните ви документи и приложения.

Какво следва за Windows?

Стратегията софтуер като услуга постигна своя успех с Windows 11, въпреки че все още е в процес на работа. Още повече AI идва в Windows по голям начин: Microsoft обяви Windows Copilot, странична лента, която ще ви позволи да обобщавате съдържанието на екрана, да променяте настройките, да предоставяте помощни съвети, да работите с приложения (напр. да пуснете песен в Spotify или да изпратите съобщение в WhatsApp) и приемайте добавки. Можете да му кажете да копира и постави нещо или да превключите компютъра си в тъмен режим, само за начало.

Както при Windows 10, можете да уведомите компанията какво искате да видите добавено към софтуера в специално приложение Feedback Hub и може да се изненадате колко често ви слуша. Всеки може да се регистрира за предварителни компилации на операционната система чрез програмата Windows Insider. Позволява ви да изпитате нови функции, преди да са достъпни за общо пускане.

Очаква се голяма актуализация в бъдеще да добави интелигентност за машинно обучение, за да предвиди вашите компютърни нужди. Една изтекла възможност е, че Windows ще предложи моментно оформление, подходящо за текущите ви отворени прозорци на програмата. И компилациите за предварителен преглед са тествани, като добавят възможността да предлагат файлове, които може да искате да отворите във File Explorer.

Друг фокус за бъдещето на Windows е подобряването на поддръжката на процесорите Arm. Apple направи голяма крачка в тази посока с преминаването си към M1 и M2. Microsoft има по-добри резултати с персонални компютри, захранвани от тези процесори, но разкриването на Project Volterra е индикация, че иска да превърне платформата в реалност за разработчиците на приложения.

Microsoft актуализира основния си график за надграждане до по-традиционен тригодишен цикъл на издаване. Някои екстраполират, че това означава, че можем да видим Windows 12 през 2024 г. Във всеки случай компанията се ангажира да доставя актуализации на функции, когато са готови, вместо да чака голяма версия. Те ще идват в това, което компанията вътрешно нарича Моменти, които ще бъдат на всеки няколко месеца, до четири пъти годишно.