Помощ, батерията на лаптопа ми е подута! Какво да правя сега?

Лаптопите и телефоните работят подълго от всякога и в резултат на това батериите, които се подуват от стареене и прекомерна употреба, са все почесто срещан проблем. Ако се сблъсквате с издута батерия, ето помощ.

Литиевойонните батерии са изключително мощни за своя размер. Те са достатъчно здрави, за да работят с часове на лаптопите ни, да захранват смартфоните ни и дори да задвижват най-модерните ни електромобили.

Въпреки това литиевойонните батерии имат своите граници и като се има предвид колко мощни станаха лаптопите, ние разчитаме на тях подълго от всякога. Това се отразява на батериите: Те също са в експлоатация подълго от всякога. А понякога това означава, че те показват границите на технологията.

Възможно е и на вас да ви се е случвало това: Лаптоп или телефон, който сте имали от години, изведнъж спира да работи или може би просто започва да показва някакви признаци на вътрешно физическо подуване. Екранът на телефона ви започва да се издува, шевовете му се отварят или клавиатурата на лаптопа ви се издува. Това може да се дължи на голям балон, който постепенно или внезапно се е появил в батерията ви. Но защо се случва това и какво можете да направите по въпроса?

Разговаряхме с някои инженери и експерти от производителите на компютри и свързаните с тях компании, за да разберем какво трябва да знаете за подутите батерии и какво да правите, ако имате такава.

Какви са причините за подуването на батериите?

Подутите батерии се причиняват от топлина и газ. Литиевойонната батерия, каквато се намира в смартфона ви, се състои от внимателно балансирани положителни и отрицателни електроди. Когато бариерата между тях започне да се разрушава или е физически повредена, може да започне неконтролируема верижна реакция, която създава твърде много енергия.

„Причината за набъбването на тези батерии е, че електролитът, който разделя слоевете между обвивката, се разгражда и когато се разгражда, се превръща в газ“, казва Артър Ши, водещ технически писател в iFixit.com. Сега, когато електролитът е деградирал, нещата вече не са изолирани и така започват да се късат, а това покъсно води до гореща точка. В крайна сметка това може да доведе до термично бягство, което означава, че може дори да предизвика пожар.

Батерията на лаптопа е съставена от няколко отделни клетки и проблеми могат да възникнат само в една от тях или в повече от една. Често можете да видите батерии за лаптоп, описани например като четириклетъчни или шестклетъчни, което показва вътрешната структура на батерията. (Някои лаптопи – обикновено бизнес модели – дават възможност за избор на капацитета на батерията/броя на клетките в момента на покупката, но това се среща по-рядко, отколкото някога.) Фактът, че лаптопите вече рядко се предлагат с лесно сменяеми батерии, задълбочава проблема.

Според Shi най-честата причина за подуване на батерията е презареждането. Поддържането на батерията в състояние на висок заряд може да я натовари и да доведе до по-бързото ѝ разграждане. „В приложение, в което системата е включена 24/7, след няколко години вероятността да се получи подуване на батерията се увеличава“, казва Фил Джейкс, главен инженер и директор по стратегическите технологии в Lenovo. „Другото нещо, което го стимулира, е топлината. Батериите не обичат да им е горещо и има химичен процес, който се задейства, когато температурата на батерията надхвърли 100 градуса.“

Подуването може да бъде причинено и от физическа повреда на батерията. Например, ако изпуснете телефона или лаптопа си, повредите, нанесени върху външната част на устройството, могат да се прехвърлят върху батерията и да я накарат да прегрее и да се подуе. Ако сте сменили батерията си – или сте бъркали в компонентите около нея – също може да доведе до повреда, ако не сте внимателни.

Какви са признаците на подута батерия?

Признаците на подута батерия могат да бъдат незабележими или невъзможни за пренебрегване. Тъй като батерията се разширява, устройството ви може бавно да промени формата си. Например клавиатурата на лаптопа ви може да започне да стърчи или да забележите, че телефонът ви внезапно се клати, когато го поставите на равна повърхност. Може да установите, че долната част на лаптопа ви е изпъкнала, когато го гледате отстрани, или че шевовете на телефона ви се разделят. Възможно е обаче да е нещо толкова фино, че някои клавиши на клавиатурата да се натискат трудно.

Ако лаптопът ви е лесен за отваряне (с други думи, има прости винтове от долната страна на шасито), можете да свалите долния капак и в много случаи да проверите физическото състояние на батерията по този начин. Ако тя изглежда подпухнала или закръглена, това вероятно означава, че е подута. Имайте предвид, че когато проверявате за подута батерия, действайте внимателно, тъй като клетките са под налягане. Носете предпазни средства за очите и не пипайте и не бъркайте в клетките.

Подутата батерия невинаги се вижда веднага. Това зависи от това колко място има да се разшири в шасито на лаптопа. При ултратънките лаптопи обикновено има малко или никакво място за батерията. Размерът на раздутата батерия може да варира от малка подутина до достатъчно голяма, за да превърне лаптопа ви в люлка или дори да изскочи тъчпадът. (Да, виждали сме и това.)

Как да поправя и предотвратя подуването на батерията?

Дори ако батерията започне да се издува, тя може да продължи да работи (с по-ниска ефективност). Възможно е също така да работи, когато е включен към зарядното устройство, но веднага да се изключи, щом кабелът бъде издърпан. Ако устройството ви има издута батерия, не я пренебрегвайте; рано или късно тя вече няма да работи правилно.

Веднъж започнал, отокът не може да бъде върнат обратно. Единственото ви решение е да смените батерията. Според експертите, с които се консултирахме, обаче има начини да предотвратите това да се случи на първо място:

 • Не дръжте устройството си постоянно включено към електрическата мрежа. Батериите са циклични и трябва да се разреждат и презареждат, за да работят ефективно.

   

 • Съхранявайте устройствата си в хладна и суха среда. Горещите и влажни атмосферни условия натоварват повече батериите и с течение на времето могат да съкратят експлоатационния им живот.

   

 • Когато купувате нова батерия, купувайте от реномирани производители. Обикновено е по-добре да закупите резервна батерия от оригиналния производител на лаптопа, отколкото най-евтиния съвместим вариант от трета страна.

   

 • Заменете батерията – ако можете – ако видите, че капацитетът ѝ е спаднал твърде ниско. Производителите тестват своите компютърни батерии да издържат до три-четири години, докато батерията на iPhone трябва да запази до 80% от първоначалния си капацитет при 500 цикъла на зареждане. Ако започнете да виждате предупредителни знаци, заменете я по-скоро рано, отколкото късно.

Не всичко е мрачно и безрадостно. Производители като Dell и Lenovo от години работят по технология за интелигентни батерии в своите лаптопи, която позволява на батерията да следи използването си през деня, за да избегне презареждане. Устройствата с iPhone и Android вече също включват настройки за грижа за батерията и функции за наблюдение.

Вземете например Dell. „Батерията непрекъснато следи как използвате системата си и ви поставя в различни режими“, казва Рик Томпсън, изтъкнат инженер и технологичен стратег в Dell. „Ако потребителят ни позволи да контролираме батерията, използвайки контекстно-базирано зареждане, ние няма да я заредим напълно. Зареждаме я до 8090 % и я допълваме само преди началото на следващия ден.

Как мога да заменя батерията си?

Достъпността на батерията в съвременните лаптопи и телефони е изключително рядка. Много малко устройства позволяват достъп до вътрешните си компоненти, което прави подмяната на части като батерията трудна или дори невъзможна. Когато оценявате подутата си батерия, преминете през следните стъпки:

 • Имате ли резервно копие? Преди да предприемете каквото и да било, ако забележите подуване на батерията на лаптопа или телефона си, уверете се, че сте направили резервно копие на всички важни данни, преди устройството да се повреди или да се опитате да го ремонтирате. Ако разполагате с компютър с Windows, File History (История на файловете) е бърз и удобен вариант. Тези, които имат Mac, могат да използват Time Machine. При телефона се уверете, че iCloud синхронизира данните ви или Google Drive прави резервно копие на данните ви.
 • Имате ли достъп до самата батерия? Свържете се с линията за поддръжка на производителя на лаптопа или проверете онлайн ресурсите, за да получите помощ за самостоятелна подмяна на батерията. iFixit разполага със стотици ръководства и части, които могат да ви помогнат да извършите ремонта. Apple дори има собствен магазин за самообслужване, който може да ви предостави части и инструкции. Някои популярни модели имат и (неофициални) онлайн уроци, които показват процеса на смяна на батерията. „Батериите могат да имат или UL списък, или рейтинг, който определя дали могат да бъдат обслужвани от клиента или от техника“, казва Томпсън.
 • Все още ли сте в гаранция? Ако устройството е само на няколко месеца, би трябвало все още да се покрива от ограничената гаранция на производителя. Обикновено не препоръчваме да плащате за удължена гаранция, въпреки че AppleCare+ може да е изключение. Имайте предвид, че ако се опитате сами да подмените батерията, това може да доведе до прекратяване на оставащата гаранция. Също така имайте предвид, че батерията на лаптопа може да е с по-кратка гаранция от тази на останалата част от машината.
 • Разполагате ли с подходящите инструменти? Преценете реалистично от какво се нуждаете, за да свършите работата си. Ако искате да я поправите сами, уверете се, че разполагате с необходимото. Например, вероятно ще ви трябват една или две специални отвертки, тъй като винтовете със звездовидна глава са често срещани при лаптопите. iFixit продава тези инструменти, но те могат да бъдат закупени и от производителя (а понякога са включени в поръчаните части).

Какво трябва да направя с подутата си батерия?

Единственото нещо, което можете да направите със старата си изхабена батерия, е да я изхвърлите. При литиевойонните батерии трябва да действате внимателно, за да не пробиете батерията при работа с нея или при изваждането ѝ от компютъра. Никога не пробивайте раздутата батерия с метални инструменти и не я огъвайте. (Метален инструмент може да пробие външната обвивка и да предизвика химическа реакция; правили сме това по погрешка при подмяна на стари батерии за смартфони и сме предизвикали няколко много малки пожара.) Набъбналите батерии съдържат и газове, които не искате да вдишвате.

Ако сами сменяте батерията, не забравяйте да я опаковате веднага след като я извадите от устройството. Не изхвърляйте батерията в кошчето за боклук или на друго място. Това е вредно за околната среда и излага санитарните работници на опасност за здравето. Винаги изхвърляйте батериите – разтворени или не – в оторизирано съоръжение за изхвърляне на батерии. Производителят на системата може да ви информира за процесите и местата за изхвърляне. Освен това едно бързо търсене в интернет би ви насочило към подходящ сайт за изхвърляне на батерии. Можете също така да се свържете с местното правителство и неговия отдел за изхвърляне на отпадъци за инструкции.