десен бутон на mac

Нямате мишка? Как се клика с десния бутон на Mac

Кликването с десния бутон на мишката в Windows е лесно, но какво да правите, ако имате Mac? Ето как да щракнете с Control.

Можете да направите много неща с едно кликване на мишката. Можете да направите още повече с десния бутон на мишката: да редактирате снимка, да копирате и поставяте, да разпечатате приложение, да отпечатате документ, да отворите отново затворена уеб страница и др. Но как да го направите от тракпада на вашия Mac?

Съвременните Macове вече нямат физически бутони на тракпада, които да натискате, така че това не е толкова лесно. Можете да си купите мишка за вашия Mac или да научите функционалността, вградена в macOS. Ето какво трябва да знаете.

1. Щракване с Control-Click с клавиатурата

В macOS еквивалентът на щракване с десния бутон се нарича вторично щракване, което включва задържане на бутона Control на клавиатурата и използване на тракпада (или мишката) за щракване. Можете да щракнете с Control върху икона в Dock, за да получите опция за нейното премахване, да щракнете с Control върху файл, за да видите опции за редактиране, или да щракнете с Control върху уеб страница, за да получите опция за презареждане.

2. Докосване с два пръста на тракпада

Вероятно ще ви трябват две ръце, за да извършите командата Control-click, така че ако това е твърде трудно, има алтернатива. По подразбиране можете да щракнете върху тракпада с два пръста, за да извършите същото действие като Control-click.

Тази функционалност може да бъде персонализирана, ако отворите System Settings (Системни настройки) и щракнете върху Trackpad (Панел за управление). Уверете се, че вторичното щракване (функцията за щракване с Control) е разрешено. Ако сте активирали функцията Tap to click (Докосване за щракване), можете да щракнете с десния бутон на мишката с докосване с два пръста.

3. Щракнете върху ъгъл на тракпада

Ако не ви харесва опцията за щракване с два пръста, можете да зададете ъгъл на тракпада като бутон за щракване с десния бутон. Върнете се в System Settings (Системни настройки) > Trackpad (Тракпад) и отворете падащото меню Secondary click (Вторично щракване). Този път изберете Click in Bottom Right Corner (Кликнете в долния десен ъгъл) или Click in Bottom Left Corner (Кликнете в долния ляв ъгъл). Сега, вместо да използвате клавиша Control или да използвате два пръста, можете просто да щракнете върху избрания от вас ъгъл на тракпада и ще се появи менюто за десен клик.

3. Кликване с десния бутон на мишката с Accessibility Options

За тези, които се нуждаят от по-достъпна опция, натиснете Option + Command + F5, за да отворите менюто Accessibility Options. Можете да щракнете върху Mouse Keys, след което да използвате бързата клавишна комбинация Function + Control + I, за да отворите меню с десен бутон на мишката за всяка програма, която сте избрали в момента.

Можете също така да щракнете върху Enable Accessibility Keyboard, за да добавите виртуална клавиатура към екрана. По този начин можете да щракнете върху Control на тази клавиатура и да щракнете с мишката там, където ви е необходимо менюто с десен бутон на мишката.

Бонус: Force Click за повече опции

Макар че това не е същото като щракването с десния бутон, функцията Force Click на Apple е друг начин за получаване на повече функционалности от едно просто щракване. С Force Click можете да щракнете здраво с един пръст (или с три), за да търсите текст онлайн, да преглеждате връзки, да преглеждате файлове в Quick Look, да добавяте дати в Календар, да отваряте App Expose и др.

За да използвате Force click, ви е необходим MacBook или MacBook Pro от 2015 г. или по-нова версия, MacBook Air от 2018 г. или по-нова версия или Magic Trackpad 2. Настройте го в System Settings (Системни настройки) > Trackpad (Тракпад) и се уверете, че са активирани функциите Look up & data detectors (Детектори на погледи и данни) и Force click (Силово щракване) и haptic feedback (Тактическа обратна връзка).

Можете да използвате падащата стрелка под Look up, за да превключвате между използването на един или три пръста за извършване на Force Click.