Нямате PS5? Как да надградите твърдия диск на PS4 с SSD за по-бързо зареждане

Вероятно зареждането на PS4 отнема твърде много време, но ако не можете да си позволите нов PlayStation 5, не всичко е загубено. Инсталирайте SSD диск в игровата си конзола и започнете да играете по-бързо.

PlayStation 5 на Sony разполага с вграден SSD диск, но докато не можете да си позволите конзола за 500 долара, ще трябва да се справяте с мъчително бавното зареждане на PS4. Въпреки това не всичко е загубено. Можете да надградите диска на настоящата си конзола с SSD и да вдъхнете нов живот на остаряващата машина за игри.

Твърдият диск с 5400 оборота в минута, който се предлага с PS4 и PS4 Pro, е смразяващо бавен в този момент, така че SSD ще бъде хубав ъпгрейд. Той няма да направи времето за зареждане мигновено, но може да го намали с 10 до 20 секунди или повече. Всяка игра обаче е различна и при някои може да не се забележат толкова забележими ползи – но хей, когато седите и чакате, всяка секунда е от значение.

Не е необходимо да се притеснявате твърде много за избора на възможно най-бързия SSD диск, но трябва да се уверите, че купувате 2,5-инчов модел, а не SSD дискове M.2, които напоследък са популярни в компютрите. Аз използвам този модел Western Digital Blue, който предлага чудесна производителност на тази цена.

Стъпка 1: Създайте резервно копие на запаметените игри

Тъй като ще започнете наново с чисто устройство, трябва да направите резервно копие на всичките си данни, преди да вземете отвертката. Нуждаете се от USB устройство, за да направите резервно копие на запаметените игри и други данни. Поставете USB устройството, отидете в Settings (Настройки) > System (Система) > Back Up and Restore (Архивиране и възстановяване), след което изберете опцията Back Up PS4 (Архивиране на PS4). Искате да направите резервно копие на запаметените данни, тъй като това включва запаметените ви игри, но можете да направите резервно копие и на приложения като Netflix, ако искате да избегнете повторното изтегляне на всички тях.

Ако сте абонат на PlayStation Plus, можете да се откажете от USB устройството и да архивирате данните в облака. Отидете в Settings (Настройки) > Application Saved Data Management (Управление на запазени данни на приложения) > Saved Data in System Storage (Запазени данни в системното хранилище) и изберете Upload to Online Storage (Качване в онлайн хранилище). Всички трофеи, които сте придобили, няма да бъдат включени в тези запазени данни. Ако държите да ги запазите, отидете в раздела Trophies (Трофеи) в менюто на PS4, натиснете бутона Options (Опции) на контролера и изберете Sync Trophies with PSN (Синхронизиране на трофеи с PSN).

След като процесът на архивиране приключи, изключете напълно своя PS4, като отидете в Power (Захранване) > Power Options (Опции за захранване) > Turn Off PS4 (Изключване на PS4). Не искате да сте в режим на почивка. Изчакайте индикаторът да спре да мига, за да се уверите, че е напълно изключен, след което изключете захранващия кабел, преди да продължите.

Стъпка 2: Смяна на устройството

Sony направи смяната на твърдия диск изключително лесна (много по-лесна от процеса на добавяне на втори SSD диск към PS5), но точният процес се различава в зависимост от версията на PS4, която притежавате. Ето инструкциите за всеки модел:

  • Оригинален PlayStation 4: Плъзнете лъскавия панел в горната част на устройството наляво, докато се свали напълно. Отвийте най-близкия до вас винт отляво, след което издърпайте клетката на твърдия диск към себе си. Отвийте четирите винта, които държат устройството на място, и го заменете с вашия SSD диск. 
  • PlayStation 4 Slim: Обърнете устройството. Вдясно от портовете има черно парче пластмаса с текст – упражнете натиск и го плъзнете надясно, за да го отстраните. Отстранете големия винт отдолу, след което изкарайте клетката на устройството отстрани на PS4, като използвате черната лента. Отвийте четирите винта, които държат устройството на място, и го заменете с вашия SSD диск. 
  • PlayStation 4 Pro: Обърнете устройството и потърсете капака на твърдия диск вдясно от портовете. Намерете вдлъбнатината отстрани и използвайте пръста си, за да я отворите – тя е нещо като малка вратичка. (Трябваше да приложа доста голяма сила, за да я отворя.) Отстранете винта, който се намира под нея, и извадете клетката на твърдия диск. Отвийте четирите винта, които държат диска на място, и го заменете с вашия SSD диск.

Стъпка 3: Преинсталиране на софтуера на PS4

В компютъра си поставете USB устройство (не това, което използвате за архивиране на PS4). Щракнете с десния бутон на мишката върху устройството във File Explorer/Finder и изберете Format (Форматиране), като изберете FAT32 за файлова система. Създайте папка на устройството, наречена PS4, и в нея създайте друга папка, наречена UPDATE.

След това отидете в раздела „Как да преинсталираме системния софтуер на конзолата PS4“ на страницата за поддръжка на Sony и кликнете върху „PS4 console reinstallation file“, за да изтеглите системния софтуер на PlayStation 4. Можете също така да отворите падащото меню Преинсталиране на системния софтуер на PS4, за да видите инструкциите на Sony. Запишете файла в папката UPDATE, която създадохте по-рано. Не преименувайте файла – за да работи, той трябва да носи името PS4UPDATE.PUP.

Извадете флаш устройството и се върнете към PS4. Ще трябва да включите контролера с USB кабел, след което натиснете и задръжте бутона за захранване, докато чуете втория звуков сигнал (около седем секунди). Това ще ви прехвърли в безопасен режим. Изберете опцията Initialize PS4 (Reinstall System Software) (Иницииране на PS4 (Преинсталиране на системен софтуер)) и натиснете X.

Поставете USB устройството с файла за актуализация и натиснете OK на екрана. След като намери актуализацията, изберете Next (Напред), за да инсталирате софтуера на PS4 на новото си бързо устройство. Когато процесът приключи, PS4 ще се рестартира и ще ви пусне на екрана за първоначална настройка.

Стъпка 4: Възстановяване на данните и преинсталиране на игрите

Ще трябва да влезете отново в акаунта си в PlayStation, все едно настройвате нов PS4 за първи път. Преди да продължите обаче, трябва да възстановите данните, които преди това сте архивирали.

Ако е трябвало ръчно да създадете резервно копие на данните си на USB устройство, поставете го в конзолата, след което отидете в Settings > System > Back Up and Restore > Restore PS4. Ако сте направили резервно копие чрез PS Plus, отворете Settings > Application Saved Data Management > Saved Data in Online Storage > Download to System Storage.

След това трябва да изтеглите и/или инсталирате отново игрите си, но след като това стане, би трябвало да можете да се върнете в играта, сякаш никога не сте я напускали – с по-кратко време за зареждане, което ще ви позволи да играете възможно най-бързо.