Не изпадайте в ужас: как да запазите данни от компютър, който не иска да се стартира

Ако имате важни данни в неработещ компютър, има начини да ги възстановите. Вече трябва да сте направили резервно копие, но ето какво можете да направите в спешен случай.

Отстраняването на неизправности при неработещ компютър е неприятно, но паниката от загуба на данни е много по-страшна. Ако не можете да стартирате компютъра си и нямате резервно копие, все още не се плашете – имате няколко възможности.

Винаги има вероятност твърдият ви диск да е повреден или мъртъв, като в този случай възстановяването на данни ще бъде скъпо или невъзможно. Но в много случаи компютърът ви може да не може да се стартира по други причини: Неработещо захранване, повреден сектор за зареждане или всякакви други странности, които оставят снимките, документите и другите ви файлове непокътнати.

Ако тези данни все още могат да бъдат спасени, има два основни начина, по които препоръчвам да ги извлечете. Единият изисква малко софтуерно ноу-хау, а другият – малко хардуерни умения. И двата метода изискват външно устройство за копиране на данните, което можете да използвате за съхраняване на файловете, докато ремонтирате или заменяте компютъра си. Не се притеснявайте, ако нямате голям опит; можете да се справите с това, стига да следвате внимателно инструкциите.

Зареждане от USB устройство

Boot From a USB Drive

Възможно е хардуерът на компютъра ви все още да е в добро състояние, но да не може да се стартира в Windows. Може да е повреден буутлоудърът или проблеми с драйверите да са довели до черен екран, а не до познатия десктоп на Windows. Ако обаче компютърът все още работи, можете да го използвате, за да стартирате в друга среда, която (надяваме се) да има достъп до данните ви.

Ако използвате компютър с Windows, можете да създадете стартово USB устройство с Windows, за да преглеждате твърдия си диск. Вземете друг компютър и USB устройство с поне 16 GB пространство. Отидете на уебсайта Media Creation Tool на Microsoft и изтеглете инсталационната медия. (Потребителите на Windows 10 трябва да отидат тук, а потребителите на Windows 11 могат да отидат тук).

Стартирайте изтегления .exe файл и изберете Create installation media (Създаване на инсталационна медия), след което изберете ISO файл, когато бъдете подканени, и запишете файла на устройството. Сега изтеглете Rufus и го стартирайте. Изберете USB устройството си под Device (Устройство), ISO файла на Windows под Boot Selection (Избор за зареждане) и Windows To Go (Windows за работа) под Image Option (Опция за изображение). Щракнете върху Start (Старт) и изчакайте процесът да завърши.

Можете да видите повече подробности в раздела „Създаване на диск с Rufus“ на това ръководство. Ако използвате Mac, ето как да създадете диск за възстановяване за него.

Rufus

Когато процесът приключи, рестартирайте компютъра. На екрана за стартиране натиснете клавиш на клавиатурата, за да влезете в менюто за зареждане – обикновено на екрана ще ви бъде казано кой е този клавиш. Например на моя компютър трябва да натисна F11 на екрана за стартиране, за да вляза в менюто за стартиране, от което мога да избера USB устройството си, за да стартирам в неговата среда на Windows.

Ако това не помогне, можете да влезете и в настройките на BIOS – обикновено чрез натискане на Delete или F2. Потърсете раздела „Boot Order“ (Ред на зареждане), където можете да преместите USB устройството в началото на списъка. Ако всичко е наред, компютърът ви ще стартира в нова среда на Windows от това USB устройство.

Отворете File Explorer (Проучвател на файлове) и твърдият ви диск трябва да се появи там с всички данни (при условие че дискът ви не е повреден). Имайте предвид, че ако твърдият ви диск е криптиран с BitLocker, ще ви е необходим ключ за възстановяване, за да получите достъп до данните си – без него файловете ви вероятно ще изчезнат завинаги.

След като видите данните си, просто включете друго външно устройство и преместете всички важни файлове на него. Оттам можете безопасно да нулирате Windows или да отстранявате проблеми със стартирането, без да се притеснявате за ценните си данни.

Премахване на твърдия диск и изпробване в друг компютър

Ако компютърът ви изобщо не се включва, няма да можете да стартирате от USB устройство, както е описано по-горе. Можете обаче да извадите твърдия диск от компютъра и да го включите в друга работеща машина, за да получите достъп до данните си.

За целта ще ви е необходим кабел SATA-USB, докинг станция или кутия за външен твърд диск – плюс отвертка и други инструменти, необходими за отваряне на компютъра. За лаптопи, които използват диск M.2 вместо стандартен 2,5-инчов диск, ще ви е необходим адаптер SATA M.2-към USB или адаптер NVMe M.2-към USB. Може да се наложи да потърсите спецификациите на вашия лаптоп, за да видите какво устройство използва.

Честно казано, намирането на подходящия адаптер е най-трудната част от този процес. Снимките в Amazon често показват с кои видове дискове е съвместим, а можете да потърсите видеоклип за разглобяване на вашия компютър, за да видите дали твърдият диск съответства на формата на корпуса, който купувате.

Отварянето на компютъра изглежда страшно, но всъщност е по-лесно, отколкото си мислите. Не можем да ви преведем през процеса на всяка машина, но обикновено можете да потърсите номера на модела на вашия лаптоп, за да намерите инструкции за разглобяване. Почти винаги това включва отвиване на няколко винта в долната част на лаптопа и сваляне на долния корпус, което трябва да ви осигури директен достъп до твърдия диск или SSD диска.

В някои лаптопи паметта е запоена на дънната платка, в такъв случай нямате късмет и ще трябва да опитате метода за зареждане от USB по-горе или да го изпратите за ремонт. Ако отваряте настолен компютър, това е още по-лесно, тъй като можете просто да плъзнете страничния панел и да извадите устройството от клетката му – може дори да не ви е необходима отвертка.

След като извадите устройството, включете го към USB адаптера и го включете към USB порта на работещ компютър. (В идеалния случай трябва да използвате компютър със същата платформа – така че ако устройството идва от Mac, трябва да го включите към друг Mac.) При добър късмет дискът ще се появи във File Explorer или Finder.

След това можете да изберете нужните файлове (или всички файлове, за по-сигурно) и да ги плъзнете на външно устройство. След като ги архивирате безопасно, можете да се заемете с ремонта или подмяната на компютъра си и да плъзнете тези файлове обратно, когато той заработи отново.

Искате ли да избегнете този проблем? Създайте резервно копие на данните си

Надяваме се, че този опит е показал важността на резервните копия. Чували сте го отново и отново и знам, че е лесно да го отложите, но не го правете. Можете да клонирате твърдия си диск, за да създадете едно към едно копие на всичките си данни. Windows ви позволява да създадете файл с изображение или да настроите диск за възстановяване. Потребителите на Mac могат да създадат резервно копие с помощта на Time Machine.

Не забравяйте да проверите състоянието на твърдия диск. Настройте програма за архивиране днес и забравете за това – спокойствието е безценно и никога повече няма да се налага да изживявате момента на паника.