Какво да правим ако залеем лаптопа?

Да залеете каквато и да е техника с течност е доста стресиращо. Може да се случи на всеки, например, ако работите на лаптопа и пиете кафе или вода. Затова е важно да знаете какви стъпки да предприемете, за да опазите своето устройство от допълнителни повреди.

Всеки, който иска да бъде подговен за подобни ситуации, може да научи повече за почистването от информацията в тази статия.

Какво да направите веднага след заливане на лаптопа?

Всеки изминал момент след заливането увеличава риска от повреда, ако не вземете мерки и не действате бързо. 

Ето какво задължително трябва да направите веднага след заливане:

  1. Изключете лаптопа. Течността може да причини късо съединение, ако устройството остане включено.
  2. Извадете батерията, ако компютърът позволява това.
  3. Обръщането с клавиатурата надолу ще помогне на течността да изтича, а не да се абсорбира още по-дълбоко.
  4. Попийте останалото с кърпа и внимавайте да не натискате прекалено силно.
  5. Ако това, с което сте залели лаптопа, е лепкаво (например сок или капучино), клавиатурата и бутоните могат да станат лепкави. В такъв случай използвайте мека влажна кърпа, за да почистите повърхността.

Възстановяване след заливането

Когато приключите с първоначалните стъпки след заливане, следващият етап е оценка на повредата и потенциалното възстановяване. След като се уверите, че лаптопът ви е напълно сух, може да го включите и да проверите дали работи нормално. Ако ви направи впечатление, че устройството не функционира правилно, е възможно течността да е повредила дадена част или платка. При такива такива проблеми е най-добре да занесете компютъра на ремонт.

Силно препоръчително е да почистите лаптопа след като сте го залели, особено ако е било с нещо лепкаво. Може да използвате мека кърпа, намокрена с разтвор от вода и нежен сапун, за да почистите добре повърхностите. Ако забележите, че клавиатурата ви още лепне или бутоните не работят коректно, е възможно да се наложи демонтаж и допълнително почистване.

Освен това при по-сериозно заливане е възможно да се наложи смяна на дадени елементи или части от компютъра. Препоръчително е да потърсите професионална помощ, в случай че не сте сигурни в своите умения.

Понякога заливането на лаптопа може да доведе до непоправими щети. Затова е добре винаги да имате актуално архивиране на важните си файлове и лична информация.