защо смартфоните прегряват

Какво да направите, ако телефонът ви прегрява?

Ето защо смартфоните прегряват и стъпките, които можете да предприемете, за да охладите нещата.

Топлината е най-лошият враг на вашия телефон. Съвременните смартфони разполагат с мощни процесори и батерии с голям капацитет в тънки корпуси, което прави прегряването истинско безпокойство дори при нормални работни условия. Независимо дали се зарежда, не работи или изпълнява по-активни задачи, телефонът ви има безопасна вътрешна температура, която трябва да поддържа, за да не се стигне до късо съединение, запалване или дори експлозия.

Понякога вътрешните дефекти могат да доведат до големи проблеми, друг път начинът, по който се отнасяме към телефоните си, определя колко дълго ще издържат. Каквато и да е причината, ако телефонът ви прегрее, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да охладите нещата и да предотвратите това да се случи отново.

Каква температура трябва да бъде телефонът ми?

Въпреки че телефоните имат процесори като вашия компютър, те нямат вътрешни вентилатори, които да поддържат ниски температури, до голяма степен защото телефоните не изпълняват толкова трудоемки задачи, колкото компютрите. Производителите на смартфони препоръчват да поддържате устройството си между 32-95° по Фаренхайт/0 до 35° по Целзий, когато се зарежда, изпълнява задачи или не работи.

Може да работи по-горещо от това, ако играете игри, стриймвате видео или дублирате екрана си в продължение на часове, или синхронизирате огромно количество данни в облака, възстановявате от резервно копие или използвате интензивна графика или разширена приложения или функции за реалност, наред с други неща.

За съжаление, няма лесен начин да проверите вътрешната температура на вашето устройство. В миналото някои телефони показваха тази информация в менюто с настройки, но това вече не е така. Вместо това може да успеете да намерите приложение на трета страна, което може да ви даде поглед върху вътрешните процеси на вашия телефон.

Как да помогнем на прегряващ телефон

Дори и да не знаете точната температура на телефона, модерните смартфони ще ви помогнат тук, като публикуват предупреждение на екрана, ако устройството стане твърде горещо. Може също така да изключи определени функции, за да помогне за охлаждане на нещата. Ако видите предупреждение за топлина на телефона си, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да охладите нещата и да предотвратите сериозен проблем.

1. Премахнете телефона си от околната среда

Производителите съветват потребителите да държат устройството си в среда, която е между -4 и 113 градуса по Фаренхайт. Всяко по-ниско и телефонът може да блокира; по-висока и рискувате трайни щети. Ако вашето устройство е в гореща среда, преместете го незабавно. Това може да означава да го извадите от гореща кола, да го извадите от пряка слънчева светлина или да го държите далеч от източници на топлина, като например радиатор.

Трябва да се разбира, но не го слагайте във фризера. Внезапните промени в температурата могат сериозно да повредят телефона, тъй като компонентите във вашето устройство се разширяват, когато се нагреят, така че въвеждането на силен студ може да добави нежелана влага към телефона.

Обърнете внимание къде поставяте телефона си, докато се зарежда. Тъй като свързването му към захранване естествено ще повиши температурата на устройството, дръжте телефона си свободен от всякакви бъркотии. Не го зареждайте в леглото и не го заравяйте под възглавници, одеяла, хартии или книги. Вместо това телефонът ви трябва да стои на твърда, равна повърхност колкото е възможно повече.

2. Нулирайте или изключете телефона

Изключете телефона си от контакта, ако се зарежда. Ако имате калъф за телефон на устройството, махнете го. Може също да искате да изключите телефона и да го оставите на хладно място за малко. За съжаление, тази последна част може да е по-сложна, отколкото бихте очаквали. Съвременните смартфони са направили така, че бутонът за захранване на вашето устройство да може да прави повече от просто управление на захранването.

Начинът, по който изключвате вашия iPhone или Android устройство, се различава в зависимост от модела, който притежавате, въпреки че обикновено включва комбинация от натискане на страничния бутон (или бутона Home) и бутоните за сила на звука. Собствениците на iPhone могат също да отидат в Settings > General > Shut Down, за да изключат нещата.

3. Опитайте с друго зарядно устройство

Ако устройството току-що се е зареждало, проверете за повреди по захранващия кабел. Кабелът разтопен ли е или нарязан до степен, в която можете да видите вътрешното окабеляване? Ако е така, изхвърлете го безопасно и го използвайте без повреда.

Дори и да няма нищо физически нередно със зарядното устройство, проверете отново дали е от реномирана марка. В идеалния случай ще зареждате телефона си само със зарядното устройство, което се доставя в кутията. В противен случай се уверете, че зарядното устройство е произведено от Apple или Samsung, или се придържайте към известна марка, като Anker.

Евтините алтернативи от безименни компании, продавани онлайн, не са безопасни; потенциалните опасности не си струват няколкото долара, които може да спестите. Ако не сте сигурни какво да търсите, Apple има цяла страница, посветена на идентифицирането на фалшиви MFi зарядни устройства за базирани на Lightning iPhone.

4. Поставете приложения в режим на заспиване

Процесорът на вашето устройство работи усилено, за да обработва игри, функции с добавена реалност и дори GPS навигация. Ако телефонът се нагрява, докато работи някое от тези приложения, затворете принудително програмата и дайте на устройството си почивка.

Дори и да не използвате активно приложение, то пак може да работи във фонов режим и да оказва натиск върху процесора. Ако имате iPhone, отворете Настройки и изберете от менюто приложението, което нарушава проблема. Деактивирайте Background App Refresh, за да спрете приложението да работи във фонов режим.

На устройство Samsung можете да поставите приложенията в режим на заспиване в Настройки > Батерия и грижа за устройството > Батерия > Ограничения за използване във фонов режим. Опцията Приспиване на неизползваните приложения трябва да е включена по подразбиране; ако не, включете го. Можете да добавите неправилно работещи приложения под Спящи приложения — тези, които само от време на време работят във фонов режим — и Приложения за дълбок сън — тези, които се изпълняват само когато ги отворите. Изберете категорията, докоснете иконата плюс (+), изберете приложенията в нарушение и щракнете върху Добавяне, за да ги приспите.

За телефон Pixel можете да отидете в Настройки > Приложения > Използване на батерията на приложението, след което да изберете програмата, която нарушава и да промените нейното ограничение за батерията на една от следните настройки:

  • Неограничен: Позволява използване на батерията във фонов режим без никакви ограничения. Това ще изразходва повече батерия.
  • Оптимизиран: Оптимизирайте използването на батерията въз основа на вашето използване. Това е препоръчителната настройка за повечето приложения, тъй като ограничава само това, което не използвате.
  • Ограничен: Ограничено използване на батерията, докато е отворен във фонов режим. Това може да попречи на определени услуги в приложението да спрат да работят, докато не се използват.

Вашето устройство може дори да ви уведоми, когато конкретно приложение използва твърде много ресурси и да ви подкани да поставите приложението в спящ режим или да го деинсталирате. Не пренебрегвайте тези видове предупреждения.

5. Инсталирайте актуализации на ОС

Производителите на телефони и разработчиците на приложения редовно пускат софтуерни актуализации и тези подобрения на сигурността и функциите предпазват телефоните от пропуски в сигурността и им помагат да работят с разширени приложения.

На вашия iPhone отидете в Settings > General > Software Update, за да проверите ръчно за актуализации на OS. Докоснете Автоматични актуализации, за да ги инсталирате автоматично, когато телефонът е на Wi-Fi и се зарежда. За устройство с Android потърсете опция за Актуализация на софтуера или Актуализация на системата в Настройки.

6. Поддържайте актуализирани приложения

Трябва също да настроите приложенията си да се актуализират автоматично. Отворете Настройки> App Store на iPhone и се уверете, че актуализациите на приложения под заглавката Автоматични изтегляния са включени. За потребители на Android отворете Google Play, щракнете върху вашия потребителски профил и изберете Управление на приложения и устройство. Ако има актуализации, ще се вижда опцията Налични актуализации.

7. Проверете за зловреден софтуер

Ако телефонът ви все още прегрява, виновникът може да е зловреден софтуер. Зловреден софтуер Loapi за Android, например, може да увеличи максимално изчислителната мощност на вашия процесор, да прегрее батерията и да причини трайни щети на устройството. Ако устройството ви работи по-бавно от нормалното, стартира изскачащи прозорци и се загрява дори когато е неактивно, възможно е телефонът ви да има вирус.

Подходът на Apple към оградената градина към приложенията за iOS означава, че вашият iPhone е по-малко вероятно да бъде засегнат от злонамерен софтуер, отколкото телефон с Android, въпреки че не е невъзможно и бяха пуснати спешни актуализации за коригиране на определени експлойти.

Ако редовно изтегляте нови приложения от Play Store, уверете се, че тези изтегляния се сканират. Отворете Google Play и щракнете върху вашата потребителска икона. Изберете Управление на приложения и устройство и потърсете думите Няма намерени опасни приложения. (Можете също да докоснете този запис и да извършите ръчно сканиране, за да сте сигурни.) Докоснете зъбното колело за настройки на тази страница и се уверете, че Play Protect е активиран.

8. Инвестирайте в добра антивирусна програма

Приложенията, заразени с вреден зловреден софтуер, намериха начини да заобиколят процеса на проверка на Play Store. Когато това се случи, Google може да деактивира приложението, но тези, които го изтеглят, ще трябва да го деинсталират ръчно. Това се случи, когато 16 приложения, заразени със злонамерен софтуер Joker, 21 приложения със злонамерен софтуер HiddenAds, 151 приложения, изпълняващи премиум SMS измама, и още 36 злонамерени приложения бяха открити в Play Store.

Ако смятате, че устройството ви е заразено със зловреден софтуер или искате да предотвратите такъв проблем, много популярни антивирусни компании предлагат безплатни антивирусни приложения за Android или ги включват като част от абонамент за няколко устройства. Bitdefender, Norton и McAfee са изборът на редакторите на PCMag в категорията.