как се прави скрийншот на лаптоп

Как се прави скрийншот на лаптоп (екранна снимка)

  • За да направите скрийншот на екрана в Windows 10 или 11, можете да използвате бутона Print Screen (Отпечатване на екрана) или Snipping Tool (Инструмент за отрязване).
  • Можете също така да направите снимка на екрана с помощта на лентата за игри, като натиснете клавишите Windows + G.
  • Приложенията на трети страни предлагат още повече функции, като например автоматично качване на скрийншоти в интернет.

Ако искате да направите скрийншот на екрана на компютъра си с Windows 10 или Windows 11, има няколко метода, които можете да използвате.

Независимо дали искате да снимате целия екран, или само част от него, събрахме всички най-добри начини за правене на скрийншот на Windows.

Бутонът Print Screen

Print Screen

Клавишът Print Screen (Печат на екрана) се намира на горния ред клавиши.

Най-лесният начин да направите скрийншот на целия си екран в Windows 10 или Windows 11 е като натиснете бутона Print Screen (PrtScn) на клавиатурата.

Снимката на екрана ще бъде копирана в клипборда ви или можете да я запазите в папката със скрийншот. За да запазите файла, поставете снимката на екрана в някоя програма, която ви позволява да вмъквате изображения, като Microsoft Word или Paint.

Поставете снимката на екрана в програма като Paint, за да я запазите и редактирате.

Бърз съвет: Можете да извикате клипборда, за да видите направените скрийншоти, като натиснете клавиша Windows + V.

Клавишът Windows + Print Screen

Windows + Print Screen

Можете автоматично да запазвате снимки на екрана, като натиснете клавиша Windows заедно с Print Screen.

За да направите скрийншот в Windows 10 или Windows 11 и автоматично да запишете файла в папката Screenshots, натиснете клавиша Windows + PrtScn. Екранът ви ще се затъмни и снимка на целия екран ще бъде записана в папката.

Бърз съвет: Можете да намерите папката Screenshots (Снимки), като отворите File Explorer (натиснете клавиша Windows + E) и щракнете върху Pictures (Снимки) в левия страничен панел (навигационен панел). Ако сте активирали OneDrive, снимката на екрана ще бъде записана и там.

Alt + Print Screen

За да заснемете само активния прозорец, в който работите, натиснете Alt + PrtScn. Снимката на екрана ще бъде копирана в клипборда ви и ще трябва да я поставите в друга програма, за да я запазите.

Инструментът Snip & Sketch в Windows 10

Приложението Snip & Sketch за Windows 10 е най-добрият начин за правене на снимки на екрана в Windows, ако искате да персонализирате, анотирате или споделяте заснетия екран. Това е най-добрият начин за анотиране на вашите скрийншоти, преди да ги споделите, тъй като ви дава възможности за редактиране като гумичка, линийка и инструменти за изрязване.

За да активирате функцията Snip & Sketch, използвайте бързата клавишна комбинация Windows Key + Shift + S. Екранът ви ще се затъмни и в горната част на екрана ще се появи минименю, което ще ви даде възможност да направите правоъгълно заснемане, заснемане в свободна форма, заснемане на прозорец или заснемане на цял екран.

Тази комбинация от клавиатури работи както в Windows 10, така и в Windows 11

С тези опции на Snip & Sketch можете да изберете начина, по който искате да направите екранна снимка:

Режим Функция
Rectangular Оразмерете правоъгълник за снимката на екрана.
Free-form Рисувайте със свободна ръка с курсора.
Window Изберете конкретен прозорец, който да заснемете.
Full-screen Направете изображение на целия екран.

След като заснемете екранната снимка, тя ще бъде запазена в клипборда ви и в долния десен ъгъл на екрана ще се появи известие за предварителен преглед.

Щракнете върху известието за предварителен преглед, за да отворите приложението Snip & Sketch, където можете да запазите, споделите или редактирате екранната снимка с наличните инструменти за рисуване.

Инструментът за изрязване в Windows 11

Въпреки че инструментът за изрязване съществува в Windows 10, той обикновено не е инструментът за правене на скрийншоти, който искате да използвате. В Windows 11 инструментът Snipping Tool получи значително подобрение и сега е най-добрият начин за правене на потребителски снимки на екрана.

За да стартирате инструмента Snipping Tool в Windows 11, можете да го потърсите или да натиснете клавишите Windows + Shift + S. Подобно на Snip & Sketch, екранът ви ще се затъмни и в горната част на екрана ще се появи лента с опции за правене на скрийншоти. Тази лента с инструменти ще ви позволи да направите правоъгълно, свободно изображение, заснемане на цял прозорец или на цял екран, както и да определите времето за заснемане на екрана за толкова секунди, колкото ще са ви необходими, за да изтеглите прозореца, който трябва да заснемете.

Windows Key + Shift + S

След като сте направили снимката на екрана, тя може да бъде копирана в клипборда, запазена в папката Снимки на екрана или отпечатана веднага. Ако щракнете върху визуализацията, която се появява в долния десен ъгъл на екрана, ще можете да я запазите и редактирате допълнително.

The Game Bar

Лентата с игри е надстройка, която можете да използвате в повечето приложения и игри за Windows, за да правите снимки на екрана и да записвате видеоклипове. Следвайте стъпките по-долу, за да я отворите и използвате:

Натиснете клавишите Windows + G.

Бърз съвет: Ако лентата с игри не се отваря, уверете се, че е активирана. За целта натиснете клавишите Windows + I, за да отворите приложението за настройки и отидете в „Gaming“ > „Xbox Game Bar“. След това включете превключвателя, за да активирате Game Bar за „записване на клипове от игри, чат с приятели и получаване на покани за игри“.

В менюто за наслагване щракнете върху бутона Capture (Заснемане) – иконата на камерата – в горното меню, за да се появи менюто Capture (Заснемане).

В менюто Capture (Заснемане) щракнете върху иконата на камерата, за да направите снимка на екрана. Можете също така да запишете видеоклип, като натиснете бутона за запис, с възможност за включване на звук, като щракнете върху иконата на микрофона.

Скрийншотите и видеоклиповете, заснети от лентата за игри, се записват във формат PNG и MP4 и можете да ги намерите в папката Videos > Captures (Видеоклипове > Записи) в File Explorer (Проучвател на файлове). Можете да ги намерите и чрез Галерията на лентата за игри, като щракнете върху Show my captures (Покажи моите заснемания) > See my captures (Виж моите заснемания) под бутоните за скрийншот и запис в менюто Capture (Заснемане).

Power + Volume Up

За да направите снимка на екрана в Windows 10 с устройство Microsoft Surface, натиснете бутона за захранване + бутона за увеличаване на звука. Екранът ще се затъмни и снимката на екрана ще се запише в папката Pictures > Screenshots folder.