iCloud Shared Photo Library

Как да създадете iCloud споделена фото библиотека

Функцията за семейно споделяне на Apple ви позволява да споделяте снимки и видеоклипове, които правите на вашия iPhone. Като създадете споделен албум и след това поканите хората да го видят, всеки може да види всичките ви най-нови снимки. Този процес обаче не винаги работи гладко, което кара Apple да представи iCloud Shared Photo Library с iOS 16.1 и macOS Ventura.

За да работи тази споделена библиотека със снимки, вие използвате вашия iPhone, iPad или Mac, за да създадете отделна библиотека със снимки в iCloud само за целите на споделянето. След това решавате кои снимки искате да преместите в споделената библиотека и кои искате да запазите в личната си библиотека – споделете ги всички или изберете конкретни снимки. Можете също автоматично да споделяте нови снимки.

С Shared Photo Library можете да споделяте снимките си с още пет човека. Ще получите предложения за споделяне на групови снимки, които включват всеки, който е член на вашата споделена библиотека. Ако го направите, споделените елементи изскачат в приложението Снимки на всеки човек, така че да са лесно достъпни. Други членове могат да преглеждат, редактират, предпочитат и изтриват снимките и видеоклиповете в споделената библиотека и дори да добавят свои собствени.

Активирайте iCloud Photos

iCloud Photos

За да настроите iCloud Shared Photo Library, вие — и всеки, когото искате да поканите — трябва да използвате iOS/iPadOS 16.1 или macOS Ventura. За да актуализирате своя iPhone или iPad, отидете на Settings > General > Software Updates. На Mac отворете иконата на Apple и изберете About This Mac > Software Update, след което щракнете върху Upgrade Now.

iCloud > Photos

Ако все още не използвате iCloud Photos, ще трябва да активирате тази опция. На вашия iPhone или iPad отидете в Settings, щракнете върху вашето име, след което отворете iCloud > Photos. Включете превключвателя за Sync this iPhone и дайте момент на вашето устройство да синхронизира вашите снимки. Хората, които каните, също трябва да използват iCloud Photos.

Ако сте на Mac, отворете System Settings и изберете своя Apple ID. Отидете в iCloud и след това включете превключвателя до Photos.

Създаване на Shared Photo Library

Shared Photo Library

За да създадете Shared Library на вашия iPhone или iPad, отидете в Settings > Photos. Изберете Shared Library и след това натиснете бутона Get Started .Изберете Add Participants, за да добавите хора към вашата библиотека. Въведете името, имейл адреса или телефонния номер на някого, когото искате да добавите.

Можете също да докоснете иконата + за достъп до вашите контакти и да изберете хора от този списък. Прегледайте поканените участници и след това щракнете върху Add , когато сте готови да продължите. Прегледайте списъка с хора на екрана Add Participants и след това докоснете Next.

Shared Library

След това ще бъдете помолени да изберете кои снимки искате да преместите във вашата споделена библиотека. Можете да изберете да преместите всичките си снимки и видеоклипове, избрани по дата или хора или избрани ръчно. Ако сте избрали Всички мои снимки и видеоклипове, автоматично ще бъдете отведени до следващия екран.

Ако сте избрали Choose by People or Date, ще бъдете попитани дали искате да включите снимки от минали моменти с поканените от вас участници. След това трябва да идентифицирате избраните хора във вашата библиотека със снимки, след което да изберете дата, от която вашите снимки ще започнат да се споделят.

Когато изберете Choose Manually вие след това давате възможност да изберете отделни снимки. Докоснете изображението, което искате да споделите, и след това докоснете Add. Можете също да споделяте от конкретен албум, ако докоснете Album в горната част, изберете албума и след това изберете отделните снимки вътре, които искате да споделите. Когато сте готови, докоснете Add.

За да създадете споделена библиотека със снимки на вашия Mac, отворете приложението Photos и щракнете върху знака + до Shared Albums. Въведете име за споделения албум и след това въведете имената или имейл адресите на хората, които искате да поканите. Добавете коментар, ако желаете, след което щракнете върху Create.

Плъзнете и пуснете снимките, които искате да споделите, в библиотеката, която току-що създадохте. Изберете вашата споделена библиотека, за да видите снимките вътре. Можете да премахнете снимки от албума, като щракнете с десния бутон върху елемента и изберете Delete from Shared Album.

Personal Library, Shared Library, or Both Libraries

За да превключвате между различните си библиотеки, щракнете върху бутона Library в горната част на екрана и изберете Personal Library, Shared Library или Both Libraries. Плъзнете плъзгача в горната част, за да увеличите или намалите снимките си. Щракнете върху менюто Filter вдясно, за да филтрирате изгледа по снимки, видеоклипове или други елементи.

Поканете участници

Преди сте добавили хора към споделената библиотека, но сега трябва да им предоставите достъп. Можете да изберете Invite via Messages, за да изпратите покана чрез приложението Message. В противен случай докоснете Share Link, за да генерирате връзка за споделяне, която да изпратите на хората.

След това докоснете Share Automatically, ако искате снимките да се споделят автоматично, когато участниците са наблизо, или изберете Споделяне само ръчно, за да кажете на iCloud кога да споделя снимки. Казват ви, че вашата споделена библиотека е готова. Докоснете Done.

Всеки, който има достъп до вашата споделена библиотека, може да копира, споделя, предпочита или изтрива снимка. Натиснете продължително върху снимка и изберете една от тези опции от менюто. За да редактирате снимка, докоснете я и след това докоснете връзката Редактиране в горната част. След това всеки участник може да коригира експозицията, контраста, яркостта и други елементи на това изображение.