как да следите температурата на PC или Mac.

Как да следите температурата на процесора си?

Ако компютърът ви се нагорещи прекалено много, производителността му ще се влоши и процесорът може да се повреди. Ето как да следите температурата на PC или Mac.

Както не искате телефонът ви да се нагрява прекалено, така и прегряването на компютъра не е шега. Ако температурата на процесора ви надвиши определена стойност, той ще започне да намалява производителността си, за да намали излишната топлина. Ако вътрешните ви компоненти се нагряват прекалено дълго, това може да намали продължителността на живота на компютъра ви, да не говорим за изгаряне на бедрата, ако използвате лаптопа си на голи крака.

За съжаление повечето компютри не разполагат с инструменти за мониторинг на температурата, така че не можете лесно да проверите колко горещ е компютърът ви във всеки един момент. Ако искате да видите колко горещо работи компютърът ви, ще трябва да изтеглите допълнителен софтуер. Ето от какво се нуждаете, за да проверите вътрешната температура на компютъра си.

Как да наблюдавате температурата на процесора в Windows

BIOS / UEFI на MSI показва температурата на процесора и дънната платка (Credit: Whitson Gordon / MSI)

Не искате да инсталирате софтуер от трети страни? Единственият начин да наблюдавате вътрешната температура на компютъра си е от екрана на BIOS. За да получите достъп до това меню, рестартирайте компютъра си и натиснете бутон на клавиатурата, който ще прекъсне нормалния процес на зареждане (може да бъде Delete или Esc или Enter – това ще бъде изписано на екрана).

Всеки екран на BIOS е различен, така че не можем да ви кажем къде да потърсите информация за конкретния производител, но вътрешната температура на машината трябва да се показва на основния екран. Някои от тях дори могат да показват температурата на процесора и дънната платка поотделно. За съжаление, това не е начин за постоянно следене на температурата на компютъра, така че вместо това ще трябва да използвате софтуер на трети страни.

Съществуват десетки програми за наблюдение на температурата, но за повечето потребители препоръчвам Core Temp. Тя предоставя много информация, без да е толкова претрупана, колкото пообстойните помощни програми, и се предлага както като инсталатор, така и в самостоятелен EXE формат. Освен това тя ви позволява да наблюдавате температурата си от лентата на задачите на Windows, което е чудесно, ако искате да я следите във времето.

Core Temp предоставя толкова информация, колкото ви е необходима (Credit: Core Temp / ALCPU)

Изтеглете Core Temp, инсталирайте го (внимавайте да махнете отметката от „Goodgame Empire“) и стартирайте програмата. В горната част на прозореца се изписват процесорът, който имате в системата си, текущото му натоварване и няколко други технически подробности. Истинското съдържание е в долната част на прозореца, където е написано Temperature Readings (Показания на температурата).

В лявата колона ще видите текущата температура, както и най-ниските и най-високите температури, които програмата е регистрирала след последното си стартиране. Ако използвате процесор на AMD, вероятно тук ще има само една стойност, докато при процесорите на Intel вероятно ще има по едно показание за температурата на всяко ядро просто следете за найгорещото ядро, за да не се затруднявате.

Горещо препоръчвам да отидете в Options > Settings и да си поиграете с наличните тук опции, особено с тези в раздела Notification Area (Област за известия), който ще ви позволи да видите температурата на процесора в лентата на задачите. Лично аз препоръчвам да изберете Highest Temperature (Най-висока температура) тук – след това щракнете върху стрелката на системната лента и плъзнете иконата Core Temp (Температура на ядрото) към лентата на задачите, за да бъде тя видима по всяко време.

Как да наблюдавате температурата на процесора в macOS

Как да наблюдавате температурата на процесора в macOS

Потребителите на Mac могат да проверят вътрешната температура с командата Terminal. Отворете Панел за стартиране > Други > Терминал, за да отворите командния ред за устройствата с MacOS, след което изпълнете този код:

sudo powermetrics –samplers smc |grep -i „CPU die temperature“

Въведете администраторската парола на компютъра си, след което натиснете Enter. Може да изглежда, че нищо не се случва, но ако изчакате няколко секунди, прозорците на терминала ще покажат текущата температура на матрицата на процесора. Ако продължите да чакате, актуализираните показания ще се появяват на всеки кръгъл час.

Fanny включва лесни за използване опции (Credit: Fanny Widget / Daniel Storm)

Единственият проблем тук е, че ще трябва да въвеждате тази команда отново всеки път, когато излизате от прозореца на терминала. Ако имате нужда от опция, която не изисква от вас да помните този ред код, iStat Menus се счита за най-доброто приложение за наблюдение на системата и ако сте напреднал потребител, който иска да следи вътрешните устройства на вашия Mac, си заслужава да платите 12 USD.

За повечето хора обаче Fanny е много по-прост избор – и е безплатен. Изтеглете Fanny, разархивирайте приложението и го плъзнете в папката с приложения. Когато го стартирате, иконата трябва да се появи в лентата с менюта. Fanny се обявява за уиджет от Центъра за известия, но това изисква да го изтегляте всеки път, когато искате да проверите температурата не е идеално.

Вместо това препоръчвам да промените иконата Fanny, за да показва температурата. Щракнете върху иконата на Fanny в лентата с менюта и изберете Preferences (Предпочитания), за да коригирате настройките на приложението. Променете настройката на лентата с менюта на CPU Temperature (Температура на процесора) и ще видите, че иконата се променя на стойност в градуси по Целзий, което е идеално за наблюдение на температурата на процесора, докато работите.

Колко горещо е твърде горещо?

Ако процесорът ви се нагрее прекалено много, той ще намали производителността си, за да се опита да намали температурата – което означава, че всичко, което правите в момента, вероятно ще работи по-бавно. Освен това вентилаторите ви ще се въртят на високи обороти – което означава много шум – и може да повреди трайно процесора, вентилатора или батерията ви.

„Нормалните“ температури обаче могат да варират в широки граници в зависимост от процесора в компютъра и вида на компютъра. Например тънък и лек ултрапреносим лаптоп, който побира мощен процесор в малко пространство с малък въздушен поток, вероятно ще се нагрява повече от настолен компютър с маломощен процесор, дори когато изпълнява същите задачи. А процесор, работещ при 70 градуса, вероятно ще бъде също толкова ефективен, колкото и процесор, работещ при 40 градуса в дадения момент.

Въпреки това процесорът ви има максимален праг – определена температура, която ще се опита да избегне да превиши. Тя е известна като максимална температура на прехода или TJ Max. Тя е различна за различните процесори, но за повечето чипове се намира някъде между 95 °C и 105 °C. Така че, ако компютърът ви редовно достига тази температура, той вероятно се самозаглушава (и ако не може да намали температурата, може дори да се изключи, за да предотврати прегряване).

Как да намалите температурата на процесора

Как да намалите температурата на процесора

Ако редовно се сблъсквате с такава топлина, имате няколко възможности. Първо, отворете компютъра си или като махнете страничния панел на настолен компютър, или като отвиете долния капак на лаптоп и издухайте всички прахоляци с вентилатор. Това ще помогне за подобряване на въздушния поток и намаляване на температурата. Можете също така да регулирате поведението на вентилатора на процесора, като му позволите да работи по-често на по-високи обороти.

Ако имате настолен компютър, може дори да искате да поставите отново охладителя на процесора, за да се уверите, че прави добър контакт с процесора, а ако компютърът ви е доста стар, нова термична паста също може да помогне за по-ниски температури.

Ако обаче имате тънък лаптоп, известен с това, че прегрява, тези съвети може да ви отведат само толкова далеч – и просто ще трябва да се справите с излишната топлина. Следващият път, когато купувате лаптоп, не забравяйте да прочетете задълбочени отзиви, които включват топлина и шум от вентилатора, преди да се ангажирате.