Как да обновим драйверите на видеокартата?

Актуализирането на драйверите към графичната карта е от значение за качеството на работата й. Производителите на видеокарти като AMD и Nvidia се грижат за постоянното подобряване на качеството на изживяването на потребителя с продуктите им, като правят често актуализации с премахване на бъгове.

Как да разбера каква е видеокартата ми?

Най-лесният начин е да отворите Start меню и в търсачката да напишете “dxdiag”. След като отворите програмата, в раздел Display ще намерите информация за нея.

Друг бърз начин е да натиснете дясно копче на мишката някъде върху десктопа. В менюто ще излезе контролният панел на графичната ви карта.

Обновяване на драйвери за AMD (Radeon)

За AMD Radeon обновяването става в няколко стъпки.

  1. Кликнете с дясно копче на десктопа и изберете AMD Radeon Settings;
  2. Отидете на бутона Home;
  3. Натиснете New update;
  4. Натиснете Update now – Proceed – Upgrade – Install – Upgrade
  5. Когато инсталаторът се включи, махнете отметките на тези опции, които не желаете;
  6. Натиснете отново Install;
  7. Когато обновяването е готово, натиснете Restart later и отворете отново AMD Radeon Settings, за да проверите от Check updates дали има нови ъпдейти. Ако няма, обновяването е приключило успешно.

Обновяване на драйвери за Nvidia

За Nvidia обновяването става със следните стъпки:

  1. Отворете dxdiag от търсачката в Start меню, както  обяснихме по-горе. Там в раздел Display вижте какъв е моделът на графичната карта Nvidia.
  2. В браузъра отворете https://www.geforce.com/drivers  (ако видеокартата ви не е GeForce модел, посетете сайта на Nvidia и следвайте стъпките, показани там.)
  3. Изтеглете GeForce Experience – това е програма, която автоматично обновява видеокартата ви с най-новите драйвери.

Как да разберем кога е необходимо обновяването?

Повечето производители на видеокарти, в това число AMD и Nvidia, правят актуализации за тях с подобрения веднъж на няколко месеца. 

Не винаги ще усетите нуждата от актуализиране, особено ако не сте имали проблеми с качественото възпроизвеждане на видео. Въпреки това понякога без обновяване на драйверите някои от игрите или друг софтуер не могат да бъдат ползвани. 

Не е задължително да правите актуализация твърде често, но за да имате най-доброто усещане, когато играете игри или възпроизвеждате друг тип видео на екрана, е препоръчително да го правите поне два пъти в годината.