Wi-Fi

Как да настроите Wireless Network за гости?

Можете ли да преживеете празниците без Wi-Fi? Вероятно не. Ето как да подготвите мрежата си за гости и безопасно да споделите паролата си с тях.

Това е сезонът за посетителите да забавят вашата Wi-Fi мрежа. Да поканите приятели и семейство да останат с вас на празниците означава да споделите безценния си интернет с тях. Това също означава издържане на забавяния, потенциални пропуски в сигурността и споделяне на паролата за Wi-Fi.

За да избегнете най-лошите части от споделянето на вашата безжична мрежа с други, ето няколко съвета как да настроите всичко за гости. По този начин можете да се фокусирате по-малко върху отстраняването на проблеми и повече върху забавлението.

Подобрете вашето Wi-Fi покритие

Wi-Fi покритие

Ако къщата ви е пълна с мъртви зони и места за забавяне, вашите гости ще си прекарат лошо. Ако сте пренебрегнали това неравномерно Wi-Fi покритие, защото наистина е засегнало само стаята за гости, няма по-добър момент от сега да го поправите.

Може просто да преместите рутера на ново място за по-добро покритие. Опитайте се да го държите високо на рафт, без книги и други предмети да блокират сигнала. Ако можете, ще го искате и в стая, която е централна за къщата, така че да може лесно да достигне до всички стаи.

Ако това не работи, може да се наложи да инвестирате в добър Wi-Fi удължител или мрежова система, която ще препредава сигнала на вашия рутер до най-отдалечените стаи, като гарантира, че винаги получавате пълни ленти. Това ръководство ще ви помогне да решите кое решение е подходящо за вашия проблем.

Активирайте вашата Guest Network

Много рутери поддържат функция, наречена мрежа за гости, която създава отделна Wi-Fi мрежа, която приятелите и семейството да използват, когато ги посещават. От мрежата за гости те имат достъп до интернет, но не могат да имат достъп до мрежови ресурси като споделени папки, принтери или NAS устройства. Това означава, че можете да продължите да използвате вашата мрежа „Smith“, докато всички останали използват по-ограничената мрежа „Smith_Guest“ (или както решите да я наименувате).

За да разрешите работа в мрежа за гости, ще трябва да се свържете с интерфейса за управление на вашия рутер. Докато някои рутери имат собствено приложение, това обикновено се прави от уеб браузър. Въведете IP адреса на вашия рутер в адресното поле, обикновено нещо като 192.168.1.1. (Ако не сте сигурни какъв е IP адресът на вашия рутер, нашето ръководство за управление на настройките на вашия рутер може да ви помогне да го намерите.)

Вашият рутер ще ви подкани за потребителско име и парола за достъп до административните инструменти. Ако не сте сигурни какви са те, проверете ръководството за потребителя или уебсайта за поддръжка на производителя. Доста често тази информация може да бъде намерена в основата на самия рутер. Вероятно трябва да промените тези идентификационни данни по подразбиране, след като влезете, за да не би сенчести герои също да се опитат да получат достъп до вашия рутер.

Оттам потърсете опции, които контролират вашата мрежа за гости. Тези настройки могат да варират по местоположение от рутер до рутер, но обикновено можете да ги намерите в Безжични настройки или в специална секция за мрежа за гости.

Споделете паролата лесно

Даването на парола на гостите ви, която е лесна за запомняне, работи достатъчно добре, но за бонус точки можете безжично да споделяте Wi-Fi по по-рационализиран начин. Например, обичам да генерирам QR код за моята мрежа с QiFi—така че когато приятелите ми дойдат, те могат просто да сканират кода на хладилника с помощта на камерата на телефона си, вместо да запомнят и въвеждат паролата.

Ако имате Android 10 или по-нова версия, всъщност можете да направите това направо от телефона си. Отворете менюто с настройки на телефона, намерете мрежата и щракнете върху бутона Споделяне, за да генерирате QR код. Тези с устройства на Apple могат автоматично да споделят своите мрежови идентификационни данни с iPhone, iPad и Mac. Ако сте в Wi-Fi и някой от вашите контакти има включен Bluetooth и се опита да се присъедини, на вашето устройство ще се появи подкана, която ви позволява да го одобрите.

Актуализирайте Router Firmware

В очакване на допълнителни устройства и потребители във вашата домашна мрежа е добра идея да се уверите, че фърмуерът на вашия рутер е актуален, с всички най-нови корекции за сигурност. При някои рутери това се прави автоматично, когато се пусне нова актуализация. За други ще намерите тази опция в уеб интерфейса на устройството или мобилното приложение.

Може също да се наложи да отидете директно на уебсайта на доставчика, да изтеглите файл на фърмуера и след това да го качите чрез уеб конзолата, за да приложите актуализацията. За щастие, този процес е остарял и не е необходим при много рутери, произведени през последните няколко години.

Защитете мрежовите ресурси с пароли

Ако нямате опция за работа в мрежа за гости или вече сте предоставили нормалната си мрежа на някои членове на семейството в миналото, добра идея е да защитите с парола всички споделени папки, принтери или сървъри във вашата мрежа. Това означава, че на всеки без потребителско име и парола за определени файлове и папки ще бъде отказан достъп.

В Windows можете да добавите парола към споделена папка, като отворите менюто „Старт“, потърсите „споделяне“ и изберете опцията Управление на разширените настройки за споделяне. Разширете опцията Цяла мрежа и активирайте Включване на защитено с парола споделяне. (Това беше активирано по подразбиране на моята машина, но все пак е добра идея да проверите отново.)

За потребители на Mac отидете на Системни настройки > Общи > Споделяне и деактивирайте всички опции за споделяне, които искате да запазите защитени – Споделяне на файлове, Споделяне на медии, Споделяне на принтер и т.н. Щракнете върху иконата i до Споделяне на файлове, след което се уверете, че Всички са зададени до Без достъп.

Направете проверка за злонамерен софтуер

Подобно на паролите за споделени ресурси, тази стъпка не трябва да е строго необходима, стига всички да са в мрежата за гости – но нещата не винаги работят по този начин. Преди да пуснете някого в домашната си мрежа, трябва също така да се уверите, че може да не ги заразявате със зловреден софтуер.

Някои рутери се доставят с инструменти против зловреден софтуер, които автоматично ще сканират нови устройства, когато за първи път влязат в системата и ще извършват редовно планирани сканирания в цялата мрежа. Ако на вашия рутер липсват тези инструменти, вземете един от нашите любими инструменти за защита от злонамерен софтуер и стартирайте сканиране на всичките си компютри, за да сте в безопасност – и се уверете, че поддържате софтуера актуален.

Активирайте QoS на вашия рутер

Качеството на услугата (QoS) е функция на много рутери, която ви позволява да приоритизирате различни видове трафик. По този начин онлайн игрите на вашите деца не пречат на вашите гости да гледат Netflix с вас във всекидневната. За достъп до тази функция посетете уеб интерфейса на вашия рутер, както е описано по-горе, и потърсете настройките за QoS или приоритизиране на честотната лента.

Много съвременни рутери правят това лесно, като предоставят списък с предварително конфигурирани услуги и приложения, на които можете да дадете висок, среден или нисък приоритет на трафика. Например, моят рутер Asus ми позволява да подредя видео и аудио стрийминг, игри, уеб сърфиране, прехвърляне на файлове и съобщения по важност. Други рутери ви позволяват да задавате ограничения на честотната лента и да създавате правила за QoS ръчно порт по порт. Проверете в ръководството или производителя на вашия рутер.

Отстранете нежеланите потребители

Да приемем, че сте дали паролата си за Wi-Fi на съсед при последното му посещение, преди да знаете най-добрите практики в това ръководство. Сега да кажем, че този съсед използва вашия Wi-Fi, за да гледа своите собствени потоци от Netflix – умишлено или неволно. Не искате те да крадат честотна лента от действителните ви гости.

За да сте сигурни, можете да видите кой е във вашата мрежа. Административният интерфейс на вашия рутер може да предостави списък на всички устройства във вашата мрежа, но ако не го направи, Wireless Network Watcher (Windows) и Who Is On My WiFi (Mac) са чудесни инструменти, които изпълняват същата функция.

Активиране на родителски контрол

Много съвременни рутери включват софтуер за родителски контрол или облачни услуги в интерфейса за управление. Ако очаквате малки момчета и момичета като гости, може би е добра идея да прегледате настройките на вашия рутер, за да видите дали има вградени родителски контроли.

Тези настройки обикновено ви позволяват да блокирате интернет съдържание по категория (като фонография или сайтове за хазарт), да забранявате конкретни URL адреси или да ограничавате достъпа до интернет в определени часове на деня. Те може да не са толкова напреднали като специализирания софтуер за родителски контрол, но се надяваме, че има нещо полезно в тях.

Когато се опитвате да забавлявате приятели и семейство вкъщи, едно от последните неща, за които мислите, трябва да е да им помогнете да се свържат с вашата Wi-Fi мрежа. С тези съвети вашата мрежа ще бъде по-сигурна и готова за гостите да се свързват. Това ви оставя достатъчно време да се съсредоточите върху по-важни въпроси, като например какво ще сервирате за вечеря.