Как да изберем видеокарта?

Кога имаме нужда от допълнителна видеокарта?

С повече от едни графичен адаптер игрите на лаптопа или компютъра вървят със значително по-висока разделителна способност, например 4К дисплеи, които предлагат 4 пъти по-висока резолюция. Многото видеокарти също така могат да задвижват повече от 1 монитори.

С прости думи повечето видеоадаптери осигуряват по-пълноценно гейминг изживяване. 

Цената на втори такъв може да варира, но определено ще допринесе за визуализациите на лаптопа или компютъра.

Видове игри

Различните игри имат няколко основни компонента на графиката си:

 • Пикселна графика
 • Концептуални рисунки
 • Текстурни карти
 • Фонови графики
 • Менюта и показатели

Що се отнася до различните жанрове, те могат да бъдат както с ниска, така и с много висока резолюция. Това обикновено зависи от годината на издаване. Ето някои примери за видове:

 • Екшън (Action games)
 • Екшън-приключенски (Action-adventure games)
 • Приключенски  (Adventure games)
 • Ролеви  (RPG)
 • Симулатори (Simulation games)
 • Стратегически (Strategy games)
 • Спортни (Sport games)
 • Пъзели (Puzzle games)

Повечето съвременни лаптопи поддържат с добро качество всички видове игри.

Честота на GPU 

Мощността на GPU (компонентът, който прави изчисленията, с други думи – процесорът) е от голямо значение за това какво качество е графиката, която се изобразява на монитора. Тя е основен фактор за мощността. 

Честотата на GPU е бързината, с която той прави изчисленията. Досещате се, че от това зависи дали игрите ще вървят в реалистично време или ще забиват. 

С колкото по-сложни визуализации има толкова по-висока честота на часовника и паметта към GPU трябва да имате.

Най-високите честоти стигат до 1600-2000 Mhz.

Честотата на GPU е един от факторите, които определят цената на видеоадаптер. 

Мощност

Мощността на видеоадаптера в компютъра или лаптопа зависи от няколко основни фактора. Това са броят ядра, скоростта на графичната памет, колко бита е картата и не на последно място обновяване на драйверите

Мощността на видеоадаптера се измерва в мерната единица Gflops. Това са операциите с “плаваща запетая”, които видеокартата прави за една секунда.

Пример за добра мощност е NVidia GTX Titan с 4500 Gflops.

Разбира се, колкото по-мощен е адаптера, толкова по-висока е цената му.

Обем и вид на паметта

Най-просто казано, колкото по-голяма е паметта на адаптера, толкова по-сложни графики могат да се възпроизвеждат на екрана на лаптопа или компютъра.

Отново, това е компонент, който е определящ за цената.

Типът на паметта на видеокартата е типът RAM, който тя използва. Повечето съвременни такива използват GDDR5, която по същество е DDR3 RAM, която е оптимизирана за графични операции. 

Някои видеоадаптери просто използват DDR3, но жертват немалко количество производителност на паметта по този начин. До излизането на нова версия на видео RAM, GDDR5 и DDR3 са единствените две версии, които можем да намерим в съвременните модели.

Освен бързината на паметта, другият важен фактор е колко бързо графичната карта обработва данните от паметта. 

Технически погледнато, ширината на шината, която е във вашия лаптоп или компютър, е количеството данни, до които видеокартата може да получи достъп от паметта всеки цикъл на часовника. Това означава, че ако правите нещо, което използва много видео памет, ви трябва такава с голяма ширина, за да може ефективно да прехвърляте данни към и от паметта на видеоадаптера.

Охлаждане и ниво на шум

Видеокартата на лаптопа или компютъра ви определено има нужда от допълнително охлаждане. Колкото по-голяма е мощността на картата, толкова повече нужда има тя от охлаждане.

Ако сами сглабяте компютър, особено ако е предназначен за гейминг, препоръчително е да сложите охлаждащ компонент (вентилатор) за графичната карта, отделен от този за процесора. 

Въпреки че шумът от графичната карта, докато върви игра с висока резолюция, не е вреден за нея или компютъра, той може да бъде неприятен. Високият шум от видеокартата е следствие на работата на индуктивните елементи. 

Единственият вариант шумът от графичната карта да е индикация за проблем, е ако той идва от лошо закрепени индуктивни елементи (намотки).

Цената обикновено не зависи от нивото на шум.

Производители на видео карти

Най-популярните производители на качествени графични карти са Nvidia, AMD и Intel. И трите производителя предлагат карти на различни цени. Към момента класациите за видеокарта с най-висока цена води Nvidia. Това, разбира се, отговаря праволинейно на качеството на продукта.