Как да изберем лаптоп за работа, вкъщи или учене?

Когато избирате лаптоп е важно да съобразите някои негови характеристики с нуждите ви. В зависимост от предназначението на устройството, което купувате, е добре да прецените какъв да бъде неговия размер, процесор, оперативна памет, видеокарта и разширение на екрана.

Предназначение

За какво ще ползвате преносимия компютър? Има различни видове, които са подходящи за различно предназначение.

  • Ултрабук – тънък, много лек, издръжлива батерия;
  • Нетбук – малък, с малка клавиатура и с не толкова мощен процесор;
  • Таблет –  различни големини, тънък, мултифункционален, може да бъде много мощен;
  • Настолен лаптоп – замества настолния компютър, тежък, голям дисплей и клавиатура.

Размер на устройството

Тук е важно да прецените как и къде ще ползвате преносимия компютър. Ако ще го ползвате предимно вкъщи или ще стои на работното ви място, размерът му може да бъде по-голям.

Ако предназначението му е да бъде с вас на различни места, е добре да търсите тънък и лек компютър.

Ако го носите в раница, в която има джоб за лаптоп, може да си изберете и по-голям такъв, но е добре да съобразите теглото му с вашите възможности да носите тежко.

Процесор

Процесорът е калкулатора на вашия преносим компютър. Той изчислява всяка секунда всяка една от операциите, които компютърът извършва. Основното, което трябва да знаете за него е, че колкото по-мощен е той, толкова по-бързо ще работи устройството.

Честотата на някои от най-новите модели може да стига до 3,7 GHz.

Устройствата, на които се работи с тежък софтуер, както и гейминг лаптопите, трябва да имат най-мощни процесори.

Важно е и колко ядра има. Двуядрените, триядрените и четириядрените процесори са всъщност няколко процесора в едно, които ползват общи ресурси.

Компютри, а дори и смартфони с едноядрен процесор вече почти няма. При мултитаскинг (извършване на повече от една операция наведнъж) две, три или четири ядра биха се справили по-бързо със задачата.

Особено ако работите с повече от една тежка програма, е добре да се ориентирате към процесор с три или четири ядра.

Оперативна памет

RAM или оперативна памет е частта от лаптопа, която съхваряна най-ползваните към момента файлове и програми. Колкото по-голяма е оперативната памет, толкова по-бързо ще бъде устройството.

При оперативната памет отново важи правилото, че колкото повече и по-тежки програми ще ползвате, толкова по-голяма трябва да е оперативната памет.

Лаптоп с под 2 GB оперативна памет е подходящ за работа с лек софтуер. За работа с тежък софтуер е добре да изберете такъв с 4, 8 или 16 GB RAM. Има и устройства с 32 GB оперативна памет, но те са в най-скъпия ценови диапазон и са предназначени най-вече за феновете на гейминга.

Видеокарта

Видеокартата или графичната карта на устройството с най-прости думи превръща нулите и единиците в усвоим за човека графичен вид на дисплея. Видеокартата също трябва да бъде съобразена с предназначението на компютъра. За работа с документи и текстове не е нужно видеокартата да бъде от най-скъпите.

Ако ще ползвате лаптопа за работа със софтуер, който включва визуализация (видео и анимация), както и за гейминг, видеокартата е един от най-важните компоненти. В такъв случай изберете устройство с по-мощна видеокарта.

Към момента има няколко водещи производители на видеокарти.

 

  • AMD
  • Intel
  • Nvidia
  • ASUS

 

Разбира се, има и много други производители на графични карти.

Изберете видеокарта, която да отговаря на вашите нужди. Помнете, че не е нужно тя да бъде от най-високия ценови клас, ако графиката на възпроизвежданите видеа не е от голямо значение за вас.

Разширение на екрана

Не на последно място е разширението на дисплея. Размерът на лаптопа се усеща най-много в размера на монитора. Има преносими компютри с екрани от 11” до 40”.

Ако ще ползвате устройството предимно за писане на текстове, обработка на документи, слушане на музика и социални мрежи, не е нужно дисплеят да е от най-големите.

Ако компютърът ви трябва за работа, особено ако работите с графика, анимация, видео или софтуер, който изисква повече екранно пространство, по-големият дисплей ще бъде подходящ за вас.

Разделителната способност (резолюция) на монитора е основен показател за потенциала за възпроизвеждане на реалистично изображение.

Разбира се, колкото по-голяма е разделителната способност, толкова по-пълноценно изживяване ще имате с устройството.

Най-често срещаните резолюции са:

1366×768 14“, 15.6“, 18.5“
1920×1080 21.5“, 23“
1280×800 14”
1440×900 19”
1680×1050 22”
1920×1200 24”
1024×768 15”