Как да играете ретро игри на съвременния си Mac с OpenEmu

В наши дни Mac-овете са най-накрая способни машини за игри, но благодарение на OpenEmu те са и убийствени емулатори на винтидж конзоли. Ето как да започнете.

Тъй като компаниите се отказват от по-старите конзоли, а новите операционни системи правят много игри неизползваеми, става все по-трудно да играете любимите си игри от миналото. Запазването на игрите никога не е било по-важно, но индустрията като цяло се провали в тази област.

Internet Archive и GOG.com полагат големи усилия за запазване на класическите аркадни, конзолни и компютърни игри, но големите разработчици на игри биха могли да направят повече. Колкото и да е хубаво да имате абонамент за Xbox Game Pass, PlayStation Now или Nintendo Switch Online, тези услуги могат да бъдат изключени по всяко време.

Има няколко начина да се насладите на старите конзолни игри, на които сте израснали – включително да си построите собствена машина или да си купите ретро конзола, но най-достъпният е емулаторът – програма, която ви позволява да играете всяка игра във всяка операционна система.

За съжаление в интернет вече има десетки програми, които обещават различни резултати, а не всички ROM-и са съвместими с текущите операционни системи. Нещо полошо целият фокус изглежда е съсредоточен върху емулирането на игри с вашия компютър с Windows, но какво става, ако имате Mac? Не се отчайвайте: OpenEmu е идеалното решение за ретро геймърите, които имат достъп само до macOS. Ако имате Mac и приятни спомени за минали игрови конзоли, четете нататък.

OpenEmu

Издаден през 2013 г., OpenEmu всъщност не е емулатор. Вместо това той е надежден фронт енд за други конзолни емулатори. Само по себе си това не е нещо ново; фронт ендове съществуват от дълго време. OpenEmu се отличава с това, че работи много подобно на оптимизиран iTunes – тоест, ако iTunes беше плавен и бърз, а не бавен, объркващ и мъртъв.

Например OpenEmu разполага с вградена библиотека, която ви показва опаковките на всяка от вашите игри и автоматично ги подрежда по платформи. Тя също така ви позволява да създавате персонализирани колекции за множество платформи и да универсализирате схемите на контролерите за всяка емулирана система. Всичко това е събрано в лесен за разбиране и привлекателен интерфейс.

Най-хубавото е, че OpenEmu предоставя емулатори за всяка платформа веднага след изваждането им от кутията. Когато изтеглите програмата, тя вече идва в пакет с голям избор от емулатори или интегрирани ядра. Не е необходимо да търсите подходящото ядро, което е съвместимо с ROM паметта, която имате. В някои системи са включени и няколко ядра, така че никога не възниква проблем с несъвместимостта.

Какви конзоли поддържа OpenEmu?

OpenEmu има възможност да играе игри от голяма колекция домашни конзоли. Поддържаните системи включват няколко конзоли Atari, цялата линия Game Boy, GameCube, NES, Nintendo DS, Nintendo 64, Sega Genesis, Sega Master System, Sega Saturn, Sony PlayStation, Sony PSP и Super Nintendo.

По-неизвестните системи включват ColecoVision, Game Gear, Intellivision, Neo Geo Pocket, Odyssey², TurboGrafx-16, Vectrex и Virtual Boy, както и ексклузивните за Япония Famicom, PC-FX, SG-1000 и WonderSwan. За пълен списък вижте страницата OpenEmu GitHub.

Не се поддържат игри за домашни компютри от 70-те и 80-те години на миналия век – необходими са отделни емулатори, например за Atari 800 или 1040ST. Не се поддържат и по-сложни по-стари системи като Drea

Инсталиране на OpenEmu

Отидете на OpenEmu.org и кликнете върху Experimental под бутона Download Now. Това може да звучи опасно, но означава само, че ще имате значително разширена съвместимост с платформи, както и някои функции, които все още са в процес на разработка.

OpenEmu може да възпроизвежда игри от кутията, но не се предлага с включени ретро заглавия. За да започнете да играете ретро игри, ще трябва да ги изтеглите отделно.

Изтегляне на ROM файлове

Преди да започнем да говорим за ROMs на игри, първо трябва да направим стандартна уговорка: по принцип е незаконно да притежавате ROMs на дадена аркадна машина, касета или CD-ROM, освен ако не притежавате въпросния артикул. В действителност обаче това е сива зона – особено за заглавия, които не са достъпни по друг начин.

Въпреки че тук не можем да поставим директни връзки към сайтове за ROM, те са доста лесни за намиране. Повечето сайтове са с добра репутация, но някои от тях могат да изглеждат по-съмнителни от други. Използвайте найдобрата си преценка, когато изтегляте файлове от интернет, и ги пуснете през приложение за борба с малуера, за да сте сигурни.

Добавяне на ROM-и към вашата библиотека

Когато изтегляте ROM файл, той обикновено е опакован в zip или 7-zip файл. Вградената програма Archive Utility на вашия Mac би трябвало да може да отваря тези файлове, но ако търсите нещо помощно, можете да изтеглите The Unarchiver. Ако става въпрос за ROM на MAME, оставете файла със zip.

След разархивирането на файла трябва да получите ROM файла. Обикновено той има файлово разширение, наречено според системата, за която е предназначен, така че игрите за NES са файлове с разширение .nes, игрите за Game Boy Color са файлове с разширение .gbc и т.н. По-големите игри могат да бъдат и във формат .ISO. Понякога в ROM файла могат да бъдат включени и няколко поддържащи текстови файла, но те няма да са ви необходими за игра.

Добавете ROMto OpenEmu, като плъзнете файла (не папката) директно в главния прозорец на интерфейса. Програмата почти винаги знае къде да постави файла, но ако той е на грешното място, можете да го плъзнете в съответната папка. За файловете MAME, свалете цялата папка с архивиран файл в раздела Arcade на OpenEmu. Тъй като това все още е експериментална функция, поддръжката може да бъде с грешки. Тя може да се появи в грешна папка или да направи нещо друго нередно.

Когато бъде добавен ROM, OpenEmu ще потърси в мрежата картинки на кутиите, но ако не намери такива, използвайте Google Image Search, за да намерите свои. Не е необходимо изтегляне – можете да намерите изображение (.JPEG или .PNG файл) и да го плъзнете директно върху празното място, където трябва да бъде изображението на кутията. По подразбиране всички игри се записват в ~/Library/Application Support/OpenEmu/Game Library, но това може да се промени в OpenEmu > Preferences (Предпочитания) > Library (Библиотека).

Когато успешно добавите файл, може да забележите, че оригиналният ROM продължава да съществува на вашия компютър. Това е така, защото OpenEmu не просто премества местоположението на ROM, а всъщност дублира самия файл. Едната версия ще съществува във файловете за поддръжка на приложения на твърдия ви диск, докато оригиналът ще продължи да съществува на работния ви плот, в папката за изтегляне или където и да е, където сте го запазили.

Това е важно само защото вероятно трябва да следите колко изтегляте. Докато повечето ROM-и на 8- и 16-битови игри заемат само няколко килобайта или мегабайта място, файловете за по-модерни системи ще започнат да заемат стотици мегабайти или дори няколко гигабайта. Някои игри за PlayStation и GameCube могат дори да изискват да изтеглите няколко диска, за да получите цялата игра.

Добавяне на BIOS файлове за определени конзоли

Едно от основните усложнения при игра на ретро игри е, че някои системи изискват BIOS файлове, за да работят. Ако например искате да играете игри за оригиналните PlayStation или Sega Saturn, първо трябва да откриете тези специални ROM файлове. В OpenEmu има ръководство за работа с BIOS файловете, но то не е твърде сложно, за да не можете да се справите сами.

Добрата новина е, че OpenEmu е достатъчно интелигентен, за да разбере какво липсва. Ако се сблъскате с подобен проблем, на екрана ще се появи съобщение, което ще ви каже точно кои файлове трябва да изтеглите. Оттук нататък остава само да откриете правилните файлове и да ги вкарате в системата.

За игрите за PlayStation ще са ви необходими няколко BIOS файла, включително scph5500.bin, scph5501.bin и scph5502.bin. Ако не можете да намерите последния, но сте намерили scph5552.bin, можете просто да го преименувате, за да съответства на необходимото име на файла. Игрите за Sega Saturn изискват файлове с имена sega_101.bin и mpr-17933.bin.

Поддържат се някои конзолни добавки, като Sega CD, Sega 32X и TurboGrafx-CD, но те могат да бъдат малко по-капризни. OpenEmu ще ви помоли да прочетете ръководството за потребителя, преди да се опитате да добавите игри, базирани на дискове.

Вместо да добавяте тези BIOS файлове в OpenEmu като ROM на игра, ще трябва да ги плъзнете директно в папката ~/Library/Application Support/OpenEmu/BIOS. Отидете в OpenEmu > Preferences (Предпочитания) > System Files (Системни файлове), за да видите кои ядра се нуждаят от допълнителни BIOS файлове, за да работят. Също така ще можете да видите кои от тях сте добавили и кои все още са ви необходими.

Настройка на контролера

OpenEmu ви позволява да играете всяка игра, като използвате клавиатурата на вашия Mac, но защо искате да го правите? Програмата е съвместима с всеки HIDсъвместим USB или Bluetooth контролер за игри, така че можете да извадите любимия си геймпад, когато сте готови да започнете да играете. Поставете предпочитания от вас контролер в режим на сдвояване и отворете менюто за Bluetooth настройки на вашия Mac. Изберете контролера от списъка с устройства, за да установите връзка.

OpenEmu трябва да може автоматично да картографира вашите контроли, но можете да персонализирате картографирането на бутоните, като щракнете върху OpenEmu > Preferences (Предпочитания) > Controls (Контроли). Оттам ще видите фоново изображение на дърво с падащо меню за избор на система. Изберете конзола и ще видите нейните контроли със съответното изображение на стоковия контролер вляво.

По подразбиране въвеждането на данни в играта е свързано с клавиатурата ви, но можете да промените това, като изберете падащото меню Input (Въвеждане). Ако имате контролер, свързан чрез Bluetooth или USB, той трябва да се появи тук. След като изберете контролер, можете да промените назначенията на бутоните за отделните конзоли. Всяко действие има поле до него, което можете да промените според предпочитанията си. Въвеждането на посоката може да бъде съотнесено към модерен джойстик или към D-pad.

OpenEmu добавя и специални функции като бързо запаметяване, изключване на звука, пауза и правене на снимки на екрана, които можете да приложите към всеки бутон. Можете също така да добавите бутони за превъртане назад и напред, ако искате да направите игрите от старата школа малко по-щадящи.

Но какъв геймпад трябва да използвате с OpenEmu? Контролерът DualShock на PlayStation и контролерът Switch Pro на Nintendo могат да бъдат свързани чрез Bluetooth. OpenEmu е съвместим дори с Wiimote. Безжичните контролери Xbox, особено тези за Xbox 360 и Xbox One, може да изискват специални драйвери, за да работят.

Ако не искате да използвате съвместим контролер от първа страна, има много модели на трети страни с USB и Bluetooth, които работят добре с компютър. Фирми като 8Bitdo, PowerA и Hori предлагат някои от най-добрите алтернативи от първа ръка. (За повече информация, вижте нашите найдобре оценени контролери.)

За по-евтини устройства потърсете USB контролери. Обикновено можете да намерите евтини копия в Amazon, но те не могат да се сравняват добре с истинските.