Избор на монитор

Какъв монитор да си купя

Мониторът е нещото, на което сякаш обръщаме най-малко внимание. Обикновено набелязваме една марка и избираме модел без да ни интересува толкова дали е матов или лъскав, защо сменя цвета си при различни положения и други. Основното към което се стремим е да се вместим в остатъка от бюджета, след като вече сме дали крупна сума за мощен хардуер, например. Нека разгледаме някои характеристики на мониторите, на които да обърнете внимание когато го избирате за гейминг, работа или просто за общо ползване вкъщи.

Размер

Параметрите ги избирате вие, спрямо вкусът ви и мястото, с което разполагате. Размерът на монитора е едно от неща, които сами да определите, като стандартните са в границата от 21,5 инча до 24 инча. Те са подходящи както за дома, така и за работа в офиса. Ако обаче работите с графика, чертежи или 3D проекти, най-вероятно, ще ви е нужен по-голям диагонал на екрана.

Разделителна способност и бързо опресняване на картината

Разделителната способност е важен елемент на компютърният дисплей. Дори и да ви е странно, дори мобилните ни телефони са по-развити в това отношение и притежават повече пиксели за инч. Тенденцията за повишаване на резолюцията, обаче, нараства и стандартното Full HD се измества от 4K. Колкото повече пиксели имате на екрана, толкова по-ясна картината и с по-добри цветове.

Матрица

Съвременните модели са направени по LCD технология, което произлиза от Liquid Crystal Display. Има няколко основни вида течнокристални матрици:

  • TN – най-подходящ избор за геймърите, които имат нужда от максимално бързо действие на матрицата;
  • IPS – предават цветовете най-точно;
  • VA – за работа с черно-бели графики или продължителна работа с текст. Изображенията са с висок контраст и плътен черен цвят.

Портове

Една от допълнителните екстри на монитора са USB портовете. Те ви помагат лесно да боравите с различни устройства, както и ви дават възможност да променяте както завъртането, така и височината на дисплея. Ако работите пред компютър по 8 часа на ден, всяка една допълнителна екстра е от голямо значение и не бива да се подценява.

Дизайн

Това, което първо забелязваме е дизайнът на нашата нова покупка. Изберете монитор, който да ви харесва, защото, в повечето случаи, той не може да бъде заменен. Най-важно е да бъде подходящ за вас и когато избирате не се съобразявайте само с всички спецификации, за които говорихме по-горе, а го вижте и на живо и се съобразете с дизайна.