Apple Watch

iPhone на китката ви: 12 съвета, които всеки собственик на Apple Watch трябва да знае

Независимо дали току-що започвате с нов Series 9 или Ultra 2 или притежавате смарт часовник на Apple от години, нашите бързи съвети ще ви помогнат да се възползвате максимално от Apple Watch.

Apple Watch може да не е толкова мощен като iPhone или iPad, но предлага много гъвкавост в такъв малък пакет. В зависимост от модела на Apple Watch, който притежавате, има различни настройки и дейности за извършване, от слушане на музика и проследяване на вашите тренировки до наблюдение на сърдечната честота и гледане на вашите снимки.

watchOS 10, най-новата версия на операционната система, добавя още повече функции, включително Smart Stack за достъп до приложения, по-бърз начин за стартиране на Control Center и няколко нови циферблата. По-долу са нашите основни съвети за собствениците на Apple Watch, независимо дали имате най-новата Series 9, Ultra 2 или по-стар модел. Може да сте опитвали някои от тези функции преди, но вероятно все още има някои задачи, които не сте знаели, че вашият смарт часовник може да изпълнява.

1. Слушайте музика

Можете да слушате музика на часовника си, включително песни, албуми, плейлисти и радиостанции на Apple от Apple Music (ако сте абонат), както и приложения като Spotify, Pandora и iHeartRadio.

За да настроите това, първо свържете вашите слушалки, слушалки или високоговорител чрез Bluetooth. Отворете приложението Музика на Apple на часовника, за да плъзнете през библиотеката си с музика. От плейъра можете да поставите на пауза, да продължите, да прескочите напред, да се върнете назад и да контролирате силата на звука. С вградената функция за радио можете да настроите Apple Music 1 и определени новинарски и музикални станции.

2. Слушайте подкасти

Apple има собствено приложение Podcasts, което ви позволява да изтегляте подкасти на вашия iPhone и да ги слушате на Apple Watch. С Apple Watch с активиран LTE можете да слушате подкасти, без да прескачате в близка Wi-Fi мрежа.

Отворете приложението Podcasts на часовника си, за да плъзнете през библиотеката си с абонирани подкасти или отделни епизоди. От Podcast плейъра можете да поставите на пауза, да възобновите, да прескочите 30 секунди напред, да се върнете 15 секунди назад, да промените скоростта и силата на звука.

3. Проследявайте вашите тренировки

Apple Watch блести със своите възможности за здраве и фитнес, а една от най-удобните функции е възможността да проследявате вашите тренировки. С помощта на вграденото приложение за тренировки можете да проследявате напредъка си в различни дейности във и извън фитнес залата, включително колоездене, ходене, туризъм, джогинг, гребане, елипсовидна тренировка, степер, плуване и дори йога.

4. Следете сърдечната си честота

Следете пулса си с помощта на вграденото приложение Heart Rate на Apple Watch. Отворете приложението и то ще измери текущия ви пулс. Докато часовникът ви е в режим на показване или поглеждате към циферблата, периодично се правят измервания, за да се запише скоростта ви. Докоснете стрелката в горния ляв ъгъл и приложението показва текущата ви скорост, скоростта на почивка, средната ви скорост и специфичните скорости въз основа на вашите дейности.

5. Направете ЕКГ

С Apple Watch Series 4 и по-нови можете да направите електрокардиограма, която проверява сърдечния ви ритъм и ви предупреждава, ако открие нередности в този ритъм, като например предсърдно мъждене. За да извършите електрокардиограма с вашия Apple Watch, отворете приложението ECG и докоснете OK и задръжте пръста си върху Digital Crown.

6. Измерете нивото на кислород в кръвта си

Ако притежавате Apple Watch Series 6 или 7 и имате watchOS 7 или по-нова версия, вграден оксиметър измерва нивото на кислород в кръвта ви, което може да ви каже дали получавате достатъчно кислород за мозъка и други жизненоважни органи. Типичното показание трябва да бъде някъде между 95% и 100%. Ниският процент на кислород в кръвта може да е признак на белодробен или сърдечен проблем или друг свързан проблем.

За да настроите сензора за кръвен кислород, отворете приложението Watch на вашия iPhone и докоснете Blood Oxygen. Уверете се, че превключвателят за измерване на кислород в кръвта е включен. Тук можете също да контролирате кога сензорът взема фонови показания, като активирате или деактивирате В режим на заспиване и В режим на театър.

За да направите четене, отворете приложението Blood Oxygen на вашия часовник и докоснете бутона Старт, за да започнете сканирането. Сензорът започва с 15-секундно обратно броене. Ако измерването е успешно, екранът ще покаже процента на нивото на кислород в кръвта ви. За най-добри резултати се уверете, че часовникът ви не е твърде ниско на китката ви и че каишката е плътно прилепнала, но удобна. Дръжте ръката и китката си възможно най-неподвижни по време на четене.

7. Време за измиване на ръцете

Експертите казват, че трябва да миете ръцете си поне 20 секунди, особено ако сте били на обществено място или сте влезли в контакт с повърхности, които могат да пренесат микроби.

8. Защитете слуха си

Силните шумове са досадни, но също така потенциално увреждат слуха ви. Въведено в watchOS 6, приложението Noise на Apple може да ви предупреди, ако околните звуци са над безопасното ниво, което може да доведе до проблеми със слуха. Като зададете определен праг на децибели, можете да получите известие от приложението, ако околните звуци са твърде силни.

9. Практикувайте внимателност

Когато имате нужда от бърза почивка от ежедневието, обърнете се към приложението Mindfulness на вашия Apple Watch за помощ, за да се съсредоточите върху нещо различно от нормалния стрес и напрежение, които всички понякога изпитваме. Използвайте режима Reflect, за да помислите за нещо в живота си – предизвикателство, трудност, успех, спомен или идея – и да размишлявате върху това за минута или повече.

10. Проследете съня си

Ако трябва да проследите съня си, приложенията за проследяване на съня на трети страни отдавна са налични за Apple Watch, но Apple представи свой собствен вграден инструмент за проследяване на съня с watchOS 7. Приложението Sleep може да определи колко време всъщност спите през нощта анализирайте нощния си график, за да ви помогне да се опитате да спите по-добре, и запишете модела си на сън за продължителен период от време.

За да настроите това, отворете приложението Health на вашия iPhone. Плъзнете надолу екрана Резюме и докоснете бутона Първи стъпки до Настройка на заспиване. След това можете да зададете цел за броя часове, които искате да спите, да създадете седмичен график за лягане и събуждане и да програмирате всички аларми, от които може да се нуждаете.

11. Включете Не безпокойте

Точно като вашия iPhone, Apple Watch поддържа режим на фокусиране с режим „Не безпокойте“, така че да не ви притесняват телефонни обаждания, текстови съобщения или други известия. По подразбиране настройката Focus на вашия часовник отразява iPhone. На часовника си можете да включите Фокус и Не безпокойте по няколко начина.

12. Обадете се на Спешна помощ

Ако притежавате клетъчната версия на Watch Series 5 или по-висока, можете да се обадите на службите за спешна помощ директно от вашия часовник. Функцията също така поддържа международни обаждания до спешни служби, независимо от вашия оператор или къде живеете. Така че, ако сте американец, посещаващ Лондон, например, и имате нужда от помощ, часовникът ще се обади на 999 вместо това.