Хардуерна грешка? Проблем със съвместимостта? Как да актуализирате BIOS/UEFI на компютъра си

Основната входно-изходна система или унифицираният разширяем интерфейс на фърмуера на компютъра не би трябвало да се актуализират толкова често, но понякога се налага да актуализирате BIOS/UEFI на компютъра си.

Основната система за въвеждане/извеждане на компютъра – или BIOS – се намира в малък чип на дънната платка и управлява най-основните инструкции, които управляват компютъра. Тя позволява на компютъра да се включи, да се зареди в операционна система и да управлява свързани устройства като памет, клавиатури и други периферни устройства.

Като цяло не би трябвало да се налага да пипате този софтуер толкова често, ако изобщо се налага. От време на време производителят на компютъра ви може да предлага актуализации на BIOS с определени подобрения, въпреки че тези актуализации обикновено не въвеждат нови функции или огромни увеличения на скоростта.

Може да се наложи да разрешите чипа за сигурност TPM от BIOS, ако искате да надстроите до Windows 11, въпреки че тази опция може да е разрешена по подразбиране. Единствената друга причина да имате достъп до BIOS е, ако сте създали свой собствен компютър или планирате да овърклокнете процесора или графичния си процесор.

Освен ако най-новият BIOS не е снабден с пачове за сигурност, не поддържа нов хардуер, който планирате да използвате, не отстранява грешка, която ви тормози в ежедневието, или не знаете какво правите там, най-добре е да оставите менюто на BIOS на мира. Ако попадате в една от тези категории и трябва да актуализирате BIOS, ето как да го направите.

Предупреждение преди започване на работа

Обърнете внимание, че навигацията в този интерфейс може да се различава малко при различните компютри, особено ако имате по-нова машина, работеща с Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) (който, въпреки че е по-способен от по-стария си брат, все още често се нарича BIOS). Така че, въпреки че не можем да ви кажем какво точно да щракнете, следващите инструкции все пак трябва да ви помогнат да се ориентирате правилно.

Инсталирането (или „проблясването“) на нов BIOS е по-опасно от актуализирането на обикновена програма на Windows и ако нещо се обърка по време на процеса, може да се стигне до блокиране на компютъра. Не искам да се изказвам мрачно по този въпрос; никога не съм имал проблеми с обновяването на BIOS – и съм го правил много пъти – но е важно да бъдете внимателни.

Актуализиране на BIOS от флаш устройство

  • Трудност – средно ниво
  • ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ – 15 минути
  • ИНСТРУМЕНТИ – Компютър, форматирана флаш памет, Файл за актуализация на BIOS

Стъпка 1: Отидете на уебсайта на производителя

Отидете на уебсайта на производителя на вашия компютър – например Dell, HP или Lenovo – и намерете страницата за поддръжка. Ако сте конструирали компютъра си, трябва да се обърнете към производителя на дънната си платка, като Asus, Gigabyte или MSI. Намерете страницата за поддръжка за вашия конкретен компютър, като потърсите номера на модела или серийния номер, които често можете да намерите някъде върху устройството.

Стъпка 2: Изтегляне на актуализацията на BIOS

След като намерите страницата за поддръжка, трябва да има раздел за изтегляне или драйвери. Отидете там и потърсете актуализации на BIOS или UEFI. Изтеглете най-новото и проверете включените инструкции. Обикновено ще трябва да преминете през един от двата процеса.

Стъпка 3: Форматиране на флаш паметта (ако е необходимо)

На много компютри (особено на по-стари) ще трябва да форматирате флаш памет, след което да копирате новия файл на BIOS на нея. Включете устройството, след което щракнете с десния бутон на мишката върху него в Windows Explorer. Изберете Format (Форматиране), след което се уверете, че в падащото меню File system (Файлова система) е избран FAT32. Натиснете бутона Старт, за да форматирате устройството.

Стъпка 4: Рестартиране на компютъра

Рестартирайте компютъра, след което натиснете клавиш, за да влезете в настройките на BIOS по време на процеса на зареждане. Ще видите клавиша, посочен на екрана по време на зареждането – обикновено това е Delete, F2 или нещо подобно. След това ще бъдете прехвърлени към менюто на BIOS.

Стъпка 5: Актуализиране на фърмуера

Потърсете опцията за актуализиране на фърмуера. След това трябва да можете да стартирате помощната програма за актуализация, като използвате файла на флаш устройството. Ако някога сте променяли нещо тук в миналото, запишете настройките си, тъй като актуализацията обикновено връща системата към настройките по подразбиране. Бъдете много внимателни да не прекъсвате процеса и да не изключвате компютъра си през това време, защото в противен случай може да направите компютъра си неизползваем.

Актуализиране на BIOS от Windows

Някои производители позволяват да актуализирате BIOS чрез Windows, което означава, че не е необходимо да влизате в менюто за зареждане. Това прави процеса много по-лесен и по-малко стресиращ като цяло.

Потърсете „Device Manager“ (Мениджър на устройства) в лентата на задачите, след което отворете приложението Control Panel (Контролен панел) и отворете записа Firmware (Филмов софтуер). Щракнете с десния бутон на мишката върху System Firmware и изберете Update driver (Актуализиране на драйвера). Можете да накарате компютъра да потърси актуализация в интернет или да открие файл, който може би вече сте изтеглили.

HP например има собствена програма за актуализиране на софтуера, а Acer ви кара да изтеглите и стартирате EXE файл от сайта на производителя. Вместо да рестартирате машината си, можете просто да щракнете два пъти върху програмата за актуализация и тя ще изпълни процеса на рестартиране и актуализация вместо вас.

Така или иначе, преди да стартирате актуализацията, може да искате да влезете в настройките на BIOS, за да отбележите всички настройки, които искате да запазите. След като процесът завърши успешно и сте направили всички промени в настройките, можете да продължите да използвате компютъра си както обикновено, с всички подобрения или поправки, които е предложила актуализацията на BIOS.