(Image credit: Gigabyte)

Gigabyte пуска RTX 4090 с интелигентно разположение на захранващия конектор

Gigabyte тихомълком пусна ревизирана версия на своята графична карта RTX 4090 Windforce. Това, което е интересно за тази карта, не е свързано с по-високите часовници или драматичните промени на охладителя, а е позиционирането на 12VHPWR конектора за захранване, обичайно за картите RTX 40 на Nvidia от висок клас.

Промяната беше забелязана от Harukaze5719. Те показват, че захранващият конектор на картата е преместен встрани от типичното разположение и е изместен на 90 градусова позиция или обърнат към това, което обикновено е предната част на кутията.

Толкова е просто. Чудя се защо това не е много по-често срещано изпълнение. Като за начало е по-естетично. Вдлъбнатият конектор и произтичащото от това позициониране на дължината на кабела по протежение на картата се отървава от това, което може да бъде изпъкнало око. След това кабелът може дискретно да бъде прекаран зад тавата на дънната платка, оставяйки по-изчистена конструкция.

Но има и друга полза. След ранните доклади за топене на захранващи конектори и обратната връзка с обществеността, която дойде с тях, Nvidia и доставчици на трети страни, включително CableMod, препоръчват на потребителите да се опитат да сведат до минимум огъването на кабелите и конекторите. Това може да се влоши, ако обърнат навън конектор се притисне към страничен панел или прозорец на кутията. Позицията на конектора на Gigabyte премахва този проблем.

Въпреки че се оказа пресилен проблем, всичко, което поддържа вашата лъскава и скъпа графична карта да мърка заедно с намален риск от превръщане на захранващите конектори в разтопена пластмасова шлака, е добре дошло.

Изненадващо, поглед към продуктовата страница на RTX 4090 Windforce V2 на Gigabyte не показва абсолютно никаква препратка към препозиционирания конектор, въпреки че изисква съществена промяна в дизайна. Голяма част от радиатора трябваше да бъде премахната, за да се приспособи към промяната.

Загубата на част от радиатора със сигурност ще доведе до малко по-високи температури, но за щастие RTX 4090 не е вулканът, от който се страхувахме, че може да бъде, когато слуховете за безумните 600 W и по-високи TDP се разпространяваха през седмиците и месеците преди стартиране.

Ако мразите да виждате грозни захранващи кабели, стърчащи отстрани на вашата графична карта, този модел на Gigabyte може да си струва да погледнете.

Във връзка с това, ако сте на пазара за ново захранване, можете да помислите за едно от MEG захранванията на MSI. Те имат абсурдно прости яркожълти щепсели, които правят ясно да се види дали не е включен докрай. гений.