Фактори при покупка на прахосмукачка, съвети от Tehnomix.bg

Фактори при покупка на прахосмукачка, съвети от Tehnomix.bg

Прахосмукачките отдавна са влезли в живота ни и са надеждни помощници в почистването на жилище, офис, площи, гаражи, работилници и др.. Ако планирате да си купите прахосмукачка, тогава трябва да вземете предвид:

 • мощност;
 • размери;
 • вида на устройството.

Най-търсени модели:

 • жични и безжични устройства;
 • с контейнер за прах – това са мощни и почти безшумни;
 • класически, в които се използват са за еднократна или за многократна употреба торби;
 • вертикални;
 • роботи;
 • промишлени – за качествено почистване на помещенията в предприятията от промишлеността, в строителството и други области, все повече се използват строителни и промишлени с различни цели. Те са предназначени за премахване на замърсяванията при работа с ръчни циркуляри, мозайки, вертикални фрезови машини, също така са подходящи за изсмукване на течности. Промишлените се отличават с висока мощност и производителност, както и издръжливост. Използването им е свързано с денонощен режим на работа при най-тежки условия.

Търговските марки предлагат на купувачите техника, която се справя не само с прах, но и с по-сложни замърсявания. Ако мечтаете да станете собственик на многофункционално устройство, струва си да погледнете устройствата, оборудвани с различни допълнителни опции. За тези, които ценят удобството и мобилността, акумулаторните модели са оптимално подходящи. Те функционират независимо от източника на връзка и позволяват безпроблемно придвижване между стаите. 

Роботите с електронен програматор са в състояние самостоятелно да извършват почистване в определено време. Производителите оборудват устройствата със стандартни и специални високотехнологични филтриращи системи, благодарение на които не само малки, едва забележими частици, ще изчезнат от атмосферата на вашия дом, но и алергени, както и всякакви вредни микроорганизми. Наличието на голям прахоуловител премахва необходимостта от често изпразване на торбичката или пластмасовия контейнер. 

Ръчните помагат за поддържането на чистотата не само на закрито, но и навън. За семейства, където почистването се извършва както от възрастни, така и от деца, са разработени модели с плъзгаща се телескопична тръба. Можете да разгледате характеристиките на конвенционалните, както и вертикални, и други модели.

Как да изберем прахосмукачка според нейните технически характеристики

Изобилието от марки и модели понякога води купувача до объркване и той прави избор в полза на евтино и красиво устройство, което по-късно може да го разочарова. За да предотвратите това, трябва да си представите с какви параметри се характеризира работата на прахосмукачката и какво е важно за вас.

Консумация на енергия

Параметър, който е показан на корпуса и в спецификацията. По него често погрешно се прави заключение за ефективността, всъщност се говори за консумацията на енергия. Домакинската прахосмукачка, в зависимост от дизайна и двигателя, може да консумира 1200-2500 вата.

Всмукателна мощност

Този параметър просто характеризира възможностите за почистване и изглежда много по-скромен в сравнение с консумацията на енергия: показателите му са в рамките на 280-500 вата. Малката всмукателна мощност позволява да се почистват гладки подови настилки в помещения с минимално замърсяване, високо — за големи апартаменти с изобилие от килими и мека мебел.

Филтри 

Всяка прахосмукачка има система за филтриране от един или друг вид, за да се гарантира, че въздухът се издухва с най-малко количество прах. В скъпите модели може да има до дванадесет филтъра. Най-модерният е HEPA филтърът, който първоначално е разработен за ядрената индустрия и след това се утвърждава в домашна употреба. Такива филтри са направени от тънки листове фибростъкло, сгънати като акордеон. Те са в състояние да улавят най-малките частици прах, което е особено важно за страдащите от алергии.

Ниво на шума

Разбира се, никой не иска прахосмукачката да вдига твърде много шум. Много хора смятат, че това е неизбежно за мощните такива. Съвременните модели обаче вибрират малко и съответно не вдигат много шум. Допустимото ниво на шум е 71–85 децибела на разстояние 0,5 м от човек.

Обем на резервоара (торба или контейнер)

Домакинските типове обикновено варират от 1,2 до 4,5 литра. Можете да оцените визуално капацитета на контейнера при покупка, точните номера са посочени в спецификацията. 

Характеристики на смукателната тръба

Тръбата може да бъде сглобена от две части или да има телескопична конструкция с регулиране на дължината. Последният вариант е по-удобен за използване. За по-голяма маневреност в процеса на почистване изберете такава с алуминиева тръба – тя е по-лека от металната.

Допълнителни функции

Автоматично самопочистване на филтри, контрол на мощността, намаляване на шума, индикатор за пълнене и нано покритие по стените на прахоуловителя, турбо четки, дюзи за събиране на големи отломки – всички тези приятни „бонуси“ могат да се видят в най-новите модели.

Характеристики на прането

Измиващите видове са създадени за влажно почистване на помещенията. Те имат специална дюза за мокро почистване, която ви позволява да събирате мръсотия във влажни зони. 

Четките позволяват да подавате почистващ разтвор под налягане и да го засмуквате обратно след измиване на повърхността. Този тип може да се използва както за твърди подове, така и за килими. Добрата прахосмукачка за мокро почистване има следните спецификации:

 • консумация на енергия – 1700-2000 W;
 • всмукателна мощност – 300-350 W;
 • 3-слоен миещ се филтър;
 • Ниво на шум – 83-90 dB;
 • Приставки – цепнатина, килим / под, приставки от микрофибър;
 • обем на резервоара – 3,5–8 l;
 • телескопична смукателна тръба;
 • дюзи – за прах, килим / под, цепнатина, за мека мебел, за прозорци;
 • допълнителни функции – автоматично навиване на захранващия кабел, регулатор на мощността, овлажняване и ароматизация на въздуха.

Когато избирате такъв вид за пране, обърнете внимание колко удобно ще бъде да я разглобите, за да напълните и почистите резервоара за вода. Когато изчислявате бюджета си за покупка, имайте предвид, че ще ви трябват специални препарати.

Избор с контейнер

По време на работата, прахът, събран от четката, попада в пластмасов съд, който след това трябва да се изтръска и измие. Съвременната прахосмукачка с контейнер има следните характеристики:

 • консумация на енергия – 2000-2400 W;
 • мощност на засмукване – 370-450 W;
 • HEPA филтър;
 • ниво на шума – не повече от 80 dB;
 • обем на резервоара – около 2 литра;
 • телескопична смукателна тръба.

Какво друго да търсите?

Разбира се, струва си да си зададете въпроси за това колко удобно е да се използва и съхранява прахосмукачката и дали ще издържи дълго време. Това може да се съди по следните показатели:

 • Наличието на защита от прегряване на двигателя. Ако температурата се доближи до критична, прахосмукачката трябва да се изключи;
 • Функция плавен старт. Предпазва двигателя от претоварване;
 • Размери. Твърде обемистата ще създаде проблеми при почистване на малък апартамент, затрупан с мебели;
 • Вертикалното поставяне на смукателната тръба върху корпуса позволява оптимално място за съхранение;
 • Радиусът. Определя се чрез добавяне на дължината на кабела, тялото, маркуча, тръбата и четката. Минималният комфортен обхват е осем метра;
 • Дюзи. Комплектът може да включва приставки за дълбоко почистване на твърди килими и прах от меки подове, LED приставки с технология за осветяване на прах и въртящи се приставки за почистване около различни предмети и в тесни зони. Добре е дюзата да има гумени колела и четка отстрани, за да почисти праха по стените и ъглите.