Как да преместите устройството си с Windows на нов компютър

Добри миграции: Как да преместите Windows Drive на нов компютър

Трябва да преместите инсталацията си на Windows на нов компютър? Технически е възможно, а Windows оптимизира процеса, но има и забележки.

Купуването на нов компютър може да е забавно, докато не се наложи да мигрирате всичките си стари приложения, предпочитания и файлове. Няма ли да е по-лесно, ако можете просто да поставите стария си диск в новия компютър и да продължите оттам, откъдето сте спрели? Windows ви позволява да направите това в няколко лесни стъпки – поне хипотетично.

От Windows 10 насам операционната система се справя много по-добре с определени конфликти на драйвери, но това не е перфектно. Когато поставите съществуваща инсталация на Windows на нов компютър, тя ще извърши първата си настройка, сякаш е нов компютър, ще вземе драйвери за новия ви хардуер и (надявам се) ще ви пусне на работния плот без особени проблеми. Трябва да направите някои неща сами, но като цяло това би трябвало да работи.

Преместих устройството си от машина, базирана на AMD, на машина с Intel/Nvidia, без да имам проблеми. Windows Update дори успя да изтегли нови пачове. Но това не означава, че няма да се сблъскате с проблеми. Всичко това може да варира в зависимост от компютъра и никога не се знае какви конфликти на драйвери или проблеми с производителността могат да се крият под повърхността на една на пръв поглед прекрасна конфигурация.

Все пак бих препоръчал да направите чиста инсталация, ако мигрирате постоянно на нова машина, но ако ви трябва нещо бързо и мръсно – например ако старият ви компютър умре и трябва да получите достъп до някои данни от старата инсталация – това би трябвало да работи достатъчно добре. Ето как да преместите диска с Windows на нов компютър.

Създаване на резервно копие на целия диск

Винаги е добре да направите резервно копие на данните си, преди да правите съществени промени – това важи с пълна сила, когато се занимавате с диска си. Ако имате инструмент за архивиране, който наистина харесвате, използвайте го.

Препоръчвам също така да клонирате целия диск. По този начин, ако нещо се обърка, можете да възстановите точно изображение на оригиналния диск и да опитате различен подход. За този процес можете да изтеглите безплатната програма DiskGenius и да следвате стъпките в нашето ръководство за клониране.

Ако новият ви компютър се нуждае от диск, различен от този на стария – да речем, преминавате от компютър с 2,5-инчов диск към такъв със слот M.2 – можете да клонирате стария диск на нов диск с правилния форм-фактор, след което да включите този диск в новия си компютър.

Обърнете внимание, че това може да означава закупуване на нов SSD диск и включването му към USB-to-M.2 SATA или USB-to-M.2 NVMe корпус, за да го клонирате. Преди да купите, направете проучване за това кой тип дискове поддържа новият ви компютър.

Преместване на диска в новия компютър

След като архивното копие е създадено, е време да го смените с новия си компютър. Преди да направите каквото и да било, изключете напълно компютъра и му дайте секунда да се изключи ще отваряте компютъра и не искате да протича електричество през него.

Може да се наложи да потърсите модела и производителя, за да получите инструкции за отваряне на конкретната машина и инсталиране на нова памет. Ако сте я конструирали, обърнете се към производителя на дънната платка. Този процес вероятно ще включва използването на отвертка.

Boot Back Up

След като подмяната на SSD диска приключи, включете компютъра си. Вероятно той ще се опита да стартира автоматично от новия диск. Ако това не се случи, може да се наложи да натиснете клавиш при стартиране, за да влезете в настройките на BIOS, например F2 или Delete, и да промените реда на зареждане.

Всички менюта на BIOS са уникални за съответния производител и хардуер, така че не можем да ви преведем стъпка по стъпка. Най-общо казано обаче, ще трябва да намерите менюто за зареждане и да зададете реда на правилното устройство.

След като компютърът намери правилното устройство, трябва да ви посрещне логото на Windows с въртящото се колело. Вероятно ще се изпише нещо като „Getting Devices Ready“ (Приготвяне на устройствата) и трябва да го оставите да си свърши работата. Според моя опит това става доста бързо, въпреки че други отбелязват, че може да се наложи многократно рестартиране.

Инсталиране на нови драйвери

Windows вероятно ще инсталира много от необходимите драйвери вместо вас, особено след като свържете новия си компютър с интернет. Възможно е да забележите известно трептене при изтеглянето на драйверите за дисплея, така че дайте му известно време, за да премине през този процес.

Възможно е също така да се наложи да изтеглите някои драйвери ръчно, ако Windows не направи това сам или изтегли общи драйвери вместо тези, предоставени от производителя.

За да сте сигурни, препоръчвам да отидете на уебсайта на производителя на компютъра и сами да изтеглите драйверите за чипсет, аудио и други. Ако сте конструирали компютъра, отидете на уебсайта на производителя на дънната платка.

Можете също така да се обърнете към уебсайта на Nvidia, AMD или Intel за графични драйвери, въпреки че Windows инсталира тези драйвери за мен без моя намеса.

Ако искате да запазите чистотата, можете също така да деинсталирате старите драйвери, останали в системата, като потърсите „Device Manager“ в менюто Start и отворите програмата. Отидете на „View“ (Изглед) > „Show Hidden Devices“ (Покажи скритите устройства), след което щракнете с десния бутон на мишката върху устройствата, които вече не използвате, и деинсталирайте драйверите им.

За графичните драйвери може да искате да използвате безплатен инструмент от трета страна като DDU, за да ги почистите наистина.

Повторно активиране на Windows

Този процес има още една пречка: Когато поставите диска си в нов компютър, Windows ще разпознае, че хардуерът е променен, и евентуално в зависимост от вида на лиценза, който имате ще се активира.

Ако тази настройка е временна и я използвате само за да вземете няколко неща от стария си компютър, не е необходимо да се притеснявате за активирането – Windows трябва да продължи да работи нормално, с воден знак за активиране в ъгъла и няколко деактивирани функции. Ако обаче планирате да използвате тази конфигурация постоянно, трябва да активирате отново Windows.

Можете да опитате да въведете същия продуктов ключ, който сте използвали преди, но това може да се окаже неуспешно, ако имате OEM лиценз, който не е предназначен за миграция към нов хардуер. Все пак препоръчвам да опитате опцията за активиране по телефон, тъй като понякога тя е успешна, когато онлайн активирането е неуспешно.

Отново, това не е безотказен процес – има много дребни неща, които могат да доведат до проблеми, така че може да се наложи да отстраните малко проблеми, ако нещо не работи правилно. И дори тогава няма гаранция, че ще получите оптимална производителност, ако системата не е конфигурирана правилно за новия ви хардуер.