Бавен компютър

Защо компютърът ми е бавен

Идва момент, при който след всяко пускане на компютъра, той ви се струва все по-бавен. Често си казваме, че това най-вероятно е така, защото вече моделът е по-стар. Не само това е фактор, обаче.

Как да установим какъв е проблема

Има различни фактори, които влияят на добрата производителност на нашето устройство. Той става бавен, не успявате пълноценно да вършите своята работа и вие започвате да се чудите защо е така. Нека разгледаме основните причини за това:

  • Недостиг на RAM памет;
  • Забавяне работата на твърдите дискове;
  • Ниска мощност на процесорите;
  • Прегряване на процесор, видео карта, твърди дискове и дънна платка.

Появяват се и софтуерни проблеми, които са свързани със съхранението на софтуера и вашите данни. Причина за тях са:

  • Излишни програми, които са инсталирани;
  • Ненужни документи в системния регистър;
  • Голям брой фонови процеси;
  • Поява на вируси.

Ако не можете да установите откъде точно идва проблемът се обърнете към специалист, който ще ви даде компетентно мнение.

Как да подобрим скоростта

Има някои прости трикове, с които да помогнем на нашия компютър да работи по-бързо.  Ще разделим нашите препоръки на две части. Нека първата доза препоръки бъде свързана със софтуера. Сканирайте вашето устройство за вируси. Честото сканиране определено няма да ви навреди, само би помогнало. Важно е да изчиствате ненужните файлове и приложения. Ако има такива, които вече не ползвате, просто ги деинсталирайте, за да не пречат на работата ви. И последно от тези препоръки, но не на последно място – оптимизирайте операционната си система. Преинсталирането през интервал от време премахва утежняването и подобрява значително скоростта.

Другите препоръки, които ще споменем са свързани с хардуера.  И така, добавете RAM. Това е мястото, където данните се съхраняват преди да бъдат обработени от процесора. При липса на пространство в оперативни процесор започва забавяне на целия компютър и единственият изход е допълнителната памет. Цялата информация, която имате се обработва от процесора. Изберете по-мощен или почистете вашият от излишни игри, документи и други файлове.

Важно

Преди за закупите по-нов модел, опитайте да подобрите този, с който разполагате. В повечето случаи това е абсолютно възможно, стига да имате желание. Сменете износените части, потърсете онлайн програми, които да преглеждат компютъра ви за вируси. Деинсталирайте ненужното и се наслаждавайте на добрата работа на своят стар компютър.