(Image credit: Future)

AMD предлага 12 GB за 1440p игри, но къде са новите графични процесори?

Публикацията в блога намалява конкуренцията, но поне Nvidia пусна нови карти.

Най-новата публикация в блога на AMD относно игралната графика удвоява значението на изобилието от VRAM за съвременните игри, представяйки 12GB-плюс като оптимални за 1440p игри. Единственият лек проблем е, че графичните процесори, които AMD предлага в пространството 1440p, са по същество на повече от две години към този момент.

В публикация в блог, озаглавена „Значението на VRAM при игри с 1440p през 2023 г.“, Матю Хъмел от AMD казва, че последните данни от проучването на Steam показват, че 1440p е най-доброто място за компютърни игри. И AMD препоръчва 12GB VRAM за 1440p игри при максимални настройки.

Публикацията в блога съдържа различни примери за сравнение, показващи 12GB Radeon RX 6750 XT на AMD, който разкъсва 8GB RTX 4060 Ti на Nvidia като нов в игри, работещи при максимален детайл на текстурата и с активирано проследяване на лъчи. Последното може би е голямата ирония във всичко това – че обичайното предимство на Nvidia за проследяване на лъчи е обърнато на платки с ниско VRAM RTX, тъй като активирането му може да изведе използването на VRAM отвъд наличния буфер. И това наистина може да навреди на производителността.

Разбира се, предупреждението тук е, че простото стартиране на игра на максимални настройки обикновено няма смисъл. Обикновено най-високите настройки намаляват производителността ужасно, като същевременно не подобряват значително визуалното качество, отколкото да съборят нещата с една степен надолу.

Така че можете да спорите, че показателите на AMD са донякъде измислени. От друга страна, има и истинска стойност в това да можете просто да постигнете глобални максимални настройки и да сте доста уверени, че няма да ви свърши VRAM.

Другият проблем с подразбиращата се – и не толкова подразбираща се – критика на AMD към Nvidia е, че поне последната пусна своите най-нови 1440p конкуренти в RTX 4070 и RTX 4070 Ti. Картите, които AMD предлага като своите 1440p предложения, RX 6700 XT и RX 6750 XT вече са много стари.

Очакваме AMD да пусне нови платки RX 7700 и RX 7800. Но на този етап AMD си отива. Също така си струва да се отбележи, че Nvidia недвусмислено предлага 8GB RTX 4060 Ti като 1080p карта. Така че да го критикуваме, че не е оптимизиран за 1440p, не е съвсем справедливо.

AMD's 12GB boards are based on last-gen tech. (Image credit: AMD)
AMD’s 12GB boards are based on last-gen tech. (Image credit: AMD)

Само за да противоречим на това, също така е вярно, че 6700 XT подбива цената на 4060 Ti, а 6750 XT е почти на същото ниво. Наистина няма смисъл да сравняваме тези платки на AMD с много по-скъпите RTX 4070 или RTX 4070 Ti.

Като цяло моралът на историята е, че AMD има право тук. Би било по-добре, ако Nvidia постави повече VRAM на своите графични карти. Но мисълта на AMD би ударила по-силно, ако не се справяше с това, което сега са много стари графични процесори. Това ще работи и ще работи. Междувременно се надяваме AMD да пусне тези нови 1440p графични процесори по-рано, отколкото по-късно.