6 причини защо лаптопът може да се изключи сам

Има няколко различни причини, поради които лаптопът може сам да се изключи. Във всички случаи това е индикация за хардуерен или софтуерен проблем, на който трябва да обърнете внимание.

Наличие на вирус

Една от възможните причини за спонтанно изключване е зловреден софтуер или вирус в лаптопа. Ако компютърът се изключва при зареждането на определена програма, най-вероятно имате вирус и трябва да пуснете антивирусна програма да сканира компютъра за вируси и малуеър.

Прегряване

Прегряването е една от най-честите причини компютрите да се изключват сами. това се случва, когато вентилаторът на лаптопа не работи или работи на по-ниски обороти. В случай на прегряване е добре вентилаторът да се почисти от прах, за да може да охлажда ефективно.

Повреждане на батерията

Можете да разберете, че батерията на преносимия компютър е повредена, когато той се изключва веднага или няколко минути, след като отстраните зарядното му. Това само по себе си няма да навреди на останалите хардуерни компоненти. Батериите имат определен цикъл на живот. В този случай можете просто да смените повредената батерия.

Проблем с оперативната памет

Спонтанно изключване поради повреда на RAM (оперативната памет) е рядко срещано. Захабената оперативна памет най-често води до замръзване (freezing), рестартиране или син екран. Ако оперативната памет е изхабена, добре е да я смените.

Повреждане на дънната платка

Повредената дънна платка възпрепятства включването на компютъра или го кара да се изключи малко, след като е включен. Дънната платка е един от основните хардуерни компоненти в лаптопа ви и от нейното здраве зависи неговото. Дънната платка се уврежда най-често от токови удари, физически наранявания или прегряване. Ако това е случаят, трябва да поправите или смените дънната платка, за да работи преносимият ви компютър нормално. 

При прегряване трябва да се смени и вентилатора.

Лош контакт

Ако контактът на зарядното устройство не работи правилно, до лаптопа не достига ток както трябва. Причините за това могат да бъдат:

  • Повредена жица в кабела;
  • Неработещ контакт;
  • Замърсен или неработещ вход на зарядното;
  • Неправилно поставено зарядно.